Miten perintä etenee?

Päivitetty 15.3.2023

Olemme huomanneet, että perintäkirjeen saaminen voi huolettaa ja hämmentää. Erityisesti velallisasiakkaitamme huolestuttaa mahdollinen maksuhäiriömerkintä. Selostamme tässä blogissa tarkkaan, miten perintä etenee, missä vaiheessa maksuhäiriömerkinnän voi saada ja millaisia ratkaisuja kuhunkin tilanteeseen on olemassa.

1. Laskua ei makseta eräpäivänä

Perintä alkaa aina syystä tai toisesta maksamatta jääneestä laskusta.

2. Maksamatta jääneestä laskusta tulee maksumuistutus

Ensin erääntyneestä laskusta lähetetään kirjallinen muistutus. Ensimmäinen maksullinen maksumuistutus voidaan lähettää 14 päivän kuluttua laskun eräpäivästä ja toinen maksumuistutus 14 päivää ensimmäisen muistutuksen lähettämisen jälkeen.

3. Jos laskua ei makseta muistuttamisesta huolimatta, se siirtyy perintään

Käytännössä maksamatta jäänyt laskusi siirtyy meille perittäväksi ja lähetämme sinulle maksuvaatimuksen eli perintäkirjeen. Tätä perinnän ensimmäistä vaihetta kutsutaan vapaaehtoiseksi perinnäksi.

Usein luullaan, että perintäkirjeen saaminen tarkoittaa maksuhäiriömerkinnän saamista. Asia ei suinkaan ole näin. Perintäkirjeen tarkoitus on muistuttaa ja aktivoida sinua maksamaan lasku.

Mikäli velan maksaminen kerralla ei ole mahdollista, ole mahdollisimman nopeasti yhteydessä meihin ja sovi mahdollisesta maksusuunnitelmasta. Tämä hoituu Oma OK -palvelussamme tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.

Useimmiten lähetämme vapaaehtoisen perinnän aikana kaksi perintäkirjettä. Jos maksat lähettämämme laskun eräpäivään mennessä, perintä päättyy. Voit vaihtoehtoisesti sopia myös uudesta maksupäivästä tai maksusuunnitelmasta. Tässä tapauksessa perintä päättyy, kun koko velka on maksettu. Kun maksat velkasi vapaaehtoisen perinnän aikana, vältyt mahdolliselta maksuhäiriömerkinnältä.

Muistathan, että sovittua maksusuunnitelmaa tulee noudattaa, tai joudumme vaatimaan koko summaa maksettavaksi kerralla. Mikäli maksusuunnitelman noudattaminen tuntuu haastavalta ja haluat neuvotella maksueristä, olethan pikimmiten yhteydessä asiakaspalveluumme.

4. Perinnän seuraava vaihe on oikeudellinen perintä

Mikäli et maksa velkaa tai sovi maksusuunnitelmasta vapaaehtoisen perinnän aikana, on perinnän seuraavan vaihe yleensä oikeudellinen perintä. Lähetämme käräjäoikeuteen haastehakemuksen ja pyydämme päätöstä maksuvelvollisuudestasi. Kun velkasi etenee oikeudelliseen perintään, siihen lisätään myös oikeudenkäyntikulut.

Kun käräjäoikeus ottaa asiasi käsittelyyn, se lähettää sinulle tiedoksiantoilmoituksen useimmiten kirjeitse. Kun saat tiedoksiantoilmoituksen, voit edelleen välttyä maksuhäiriömerkinnältä maksamalla velan pois ennen kuin käräjäoikeus antaa velkomustuomion. Voit myös antaa vastineen, mikäli olet eri mieltä velan oikeellisuudesta (esim. sen määrästä). Velkomustuomio tarkoittaa sitä, että saat maksuhäiriömerkinnän luottotietoihisi. Käräjäoikeuden antama velkomustuomio voi seurata aikaisintaan 14 vuorokauden päästä ilmoituksesta.

Voit lukea lisätietoja maksuhäiriömerkinnästä täältä

Mikäli saat tiedoksiantoilmoituksen käräjäoikeudesta, ole mahdollisimman nopeasti yhteydessä meihin. Voimme vielä tässäkin vaiheessa neuvotella sovintosopimuksesta, jossa sovitaan velan lyhentämisestä erissä. Sovintosopimus eroaa maksusuunnitelmasta siten, että käräjäoikeuden vahvistama sovinto voidaan lähettää suoraan ulosottoon, mikäli sitä ei noudateta. Kun olet maksanut velan meille kokonaisuudessaan, vältyt maksuhäiriömerkinnältä. Suosittelemme tässä vaiheessa olemaan meihin yhteydessä puhelimitse.

Oikeudellisen perinnän jälkeen velka siirtyy ulosottoon

Monesti velka siirretään käräjäoikeuden velkomustuomion jälkeen ulosottoon. Silloin velka myös siirtyy perintätoimistolta ulosottoviranomaisen hoidettavaksi. Ulosotosta lähetetään kirjallinen maksukehotus, ja mikäli et maksa velkaa sen eräpäivään mennessä tai sovi maksusta, edessä saattaa olla palkan, eläkkeen tai muun tulon ja omaisuuden ulosmittaus.

Sinun kannattaa olla suoraan yhteydessä asiaasi hoitavaan ulosottoviranomaiseen ja neuvotella ulosoton kanssa maksuajasta ja mahdollisesta maksusuunnitelmasta tai -sopimuksesta. Tarkista oman alueesi ulosottoviranomaisen yhteystiedot joko saamastasi ulosoton vireilletuloilmoituksesta tai Ulosottolaitoksen sivuilta.

Huomaathan, että jotkin velat ovat suoraan ulosmittauskelpoisia. Tällöin ei tarvita käräjäoikeuden päätöstä, vaan maksamattomat laskut voivat siirtyä vapaaehtoisen perinnän jälkeen suoraan ulosottoon. Esimerkiksi verot, terveyskeskusmaksut, päivähoitomaksut ja tietyt vakuutusmaksut ovat suoraan ulosmittauskelpoisia.

Velka voi siirtyä jälkiperintään, jos sitä ei makseta ulosotossa

Perinnän viimeinen vaihe on jälkiperintä. Sitä käytetään, jos velkaa ei ole maksettu ulosotosta huolimatta. Jälkiperinnässä velka siirtyy ulosotosta takaisin perintätoimistolle, joka muistuttaa asiakasta esimerkiksi kirjeitse, että velka on yhä avoinna.

Velan vanhentuminen

Olemme huomanneet, että melko usein velan luullaan vanhentuvan kolmessa vuodessa. Velka kuitenkin vanhenee kolmessa vuodessa ainoastaan siinä tapauksessa, jos siitä ei ole muistutettu kirjeitse. Jos saat meiltä perintäkirjeen, ole meihin yhteydessä, niin voimme keskustella mahdollisista ratkaisuista. Kaikki velan vanhenemisen katkaisevat toimenpiteet pääset näkemään Oma OK -palvelustamme.

Suosittelemme kaikissa perinnän vaiheissa nopeaa yhteydenottoa

Mitä nopeammin olet meihin yhteydessä, sitä parempi mahdollisuus sinulla on selvittää velka-asiasi parhaalla mahdollisella tavalla. Asiantuntevat palveluneuvojamme auttavat löytämään sinun tilanteeseesi sopivan ratkaisun, joten älä epäröi ottaa yhteyttä.

Katso täältä asiakaspalvelumme yhteystiedot