Lapsen mahdollisuus pelata jalkapalloa ei saa olla 200 eurosta kiinni

Jalkapallo on hieno laji. Tarvitaan vain palloa muistuttava esine, muutama kaveri – ja game is on. Juuri kentällä ja kavereitten kesken on helppo unohtaa elämän murheet. Moni saa voimaa ja toivoa ajatuksesta, että jos treenaa tarpeeksi, hyvin ja paljon, jonakin päivänä voi päästä elämään Ronaldon, Messin tai Mo Salah’n arkea. Tärkeintä ei kuitenkaan ole se, […]

Andreas-PreCollection

Jalkapallo on hieno laji. Tarvitaan vain palloa muistuttava esine, muutama kaveri – ja game is on. Juuri kentällä ja kavereitten kesken on helppo unohtaa elämän murheet. Moni saa voimaa ja toivoa ajatuksesta, että jos treenaa tarpeeksi, hyvin ja paljon, jonakin päivänä voi päästä elämään Ronaldon, Messin tai Mo Salah’n arkea.

Tärkeintä ei kuitenkaan ole se, että lopulta menestyy, vaan se, että vaikeina hetkinä saa voimaa ja toivoa jaksaa eteenpäin. Kun katson omia vanhoja joukkuekuviani vuosikymmenten takaa, voin todeta, että kaikista tuli hyviä ja jotkut jopa menestyivät. Tosin eivät futiksessa.

Suomi-futis voi hyvin. Valmentajia valmennetaan entistä taitavammiksi ja tasokkaita treenejä on tarjolla entistä laajemmalle pelaajaporukalle. Meillä on hienoja halleja ja tekonurmikenttiä, joiden ansiosta Suomenkin ilmastossa voidaan treenata ympäri vuoden. Turistit jaksavat ihmetellä kentän laidalla, kuinka lumihiutaleet leijailevat pelaajien niskaan heidän pukiessa varusteita ylleen. Nykyään onkin netissä tarjolla futisvarusteita mille tahansa alustalle ja sääolosuhteelle.

Kehityksen vastapuoli on se, että kaikki tämä maksaa. On seuramaksuja, joukkuemaksuja ja toki pelipaidat ja muut treenivaatteet tekevät lompakkoon loven.

Valmennan itse 5–6-vuotiaita junioreita, ja vaikka teemme parhaamme, että kustannukset pysyisivät alhaisina, kulut nousevat kuitenkin muutamaan sataan euroon kaudessa. Kustannukset lisääntyvät myös reippaasti, kun vaatimukset nousevat ja bussireissut pitenevät.

Vaikka moni kokeekin, että rahalle saa hyvää vastinetta, kun jakaa kustannukset koko vuoden treeni- ja ottelumäärällä, olen huolestunut. Yle kertoi pari viikkoa sitten, että tutkimukset osoittavat, että yksi kolmesta nuoresta on joutunut luopumaan harrastuksistaan kustannuksien vuoksi. Näin se ei voi olla!

Jalkapallosäätiö ja Pertti Alaja -rahasto jakavat joka vuosi tarpeellisia avustuksia vähävaraisten ja syrjäytymisuhan alla olevien lasten ja nuorten jalkapallotoiminnan edistämiseen. Säätiön toiminta on ihailtavaa. Arvomaailman on helppo samaistua. Taloushaasteisiin on yhdessä etsittävä ratkaisuja, ja vaikeassa paikassa on tärkeää, että saa myös apua.

Tästä syystä olemme OK Perinnässä todella iloisia ja ylpeitä siitä, että voimme olla mukana tukemassa toimintaa.

Jalkapalloa jokaiselle!

Andreas Lindroos