Mitä perinnän aikana tapahtuu?

Lasku voi jäädä maksamatta monesta syystä. Kyse voi olla niin inhimillisestä erehdyksestä kuin äkillisestä muutoksesta omassa taloustilanteessa. Olipa syy mikä tahansa, maksamaton lasku ei koskaan automaattisesti tarkoita maksuhäiriömerkintää, vaan keinoja asian hoitamiseen löytyy jo ennen kuin lasku siirtyy edes perintään. Myös me perintätoimistona haluamme auttaa ihmisiä selviämään eteenpäin hankalistakin tilanteista tarjoamalla yksilöllisiä ja mahdollisimman joustavia ratkaisuja.

Alla on kuvattu pääpiirteissään miten maksamaton lasku siirtyy perintään ja mahdollisesti lopulta ulosottoon asti.

ALKUPERÄISEN LASKUN ERÄPÄIVÄ
LASKU

Olet ostanut jonkin tuotteen tai palvelun ja yritys lähettää sinulle laskun. Lain mukaan kuluttajille suunnatuissa laskuissa täytyy olla vähintään 14 vrk maksuaikaa.

MAKSU MYÖHÄSSÄ
MAKSUMUISTUTUS

Mikäli et ole maksanut laskua, yritys lähettää sinulle muistutuksen. Maksaessasi laskun muistutuksen eräpäivään mennessä vältyt perintätoimenpiteiltä.

Maksumuistutuksessa saa lain mukaan olla 5 € muistutuskuluja, jos muistutus on lähetetty 14 vuorokautta alkuperäisen laskun eräpäivän jälkeen.

ALOITAMME VAPAAEHTOISEN PERINNÄN
MAKSUVAATIMUS

Mikäli maksusi myöhästyy ja velka siirtyy meille perittäväksi, lähetämme sinulle ensimmäisen maksuvaatimuksen. Saatuasi meiltä kirjeen, voit neuvotella kanssamme joustavasti maksamattoman laskun hoitamisesta ja pyrimme löytämään aina mahdollisimman hyvän ratkaisun. Muistathan kuitenkin ottaa meihin yhteyttä ennen maksuvaatimuksen eräpäivää.

 

AUTAMME LÖYTÄMÄÄN RATKAISUN
SOITTO

Ole rohkeasti yhteydessä, jotta voimme keskustella avoimen laskun hoitamisesta tilanteeseesi parhaiten sopivalla tavalla. Yksi mahdollisuus on eräpäivän siirtäminen eteenpäin tai laskun maksaminen osissa maksusuunnitelman avulla. Tärkeintä on, että voimme yhdessä sopia sellaisesta ratkaisusta, jonka avulla pystyt suoriutumaan velan maksamisesta. Siksi asiakaspalvelijamme voivat myös soittaa sinulle.

ALOITAMME OIKEUDELLISEN PERINNÄN
OIKEUDELLINEN PERINTÄ

Vapaaehtoisen perinnän jälkeen asia siirtyy oikeudelliseen perintään. Käytännössä lähetämme haastehakemuksen ja pyydämme käräjäoikeudelta asialle päätöstä, mikä lisää velkaasi lainmukaisilla kuluilla. Käräjäoikeus lähettää sinulle haastetiedoksiannon.

Tiedoksiannon saatuasi sinulla on kuitenkin vielä 14 vrk aikaa maksaa velka kokonaisuudessaan. Muussa tapauksessa käräjäoikeus antaa asiassa tuomion.

KÄRÄJÄOIKEUS ANTAA TUOMION
MAKSUHÄIRIÖMERKINTÄ

Käräjäoikeuden antaman tuomion myötä luottotietoihisi tulee maksuhäiriömerkintä, joka hankaloittaa mm. vuokra-asunnon, lainan ja jopa työpaikan saamista. Seurauksena on myös mahdollinen ulosottomenettely.

Tavoitteenamme on auttaa sinua välttämään maksuhäiriömerkintä ja velan siirtymistä ulosottoon, ja siksi tarjoamme mahdollisuuden sopia joustavasti maksujärjestelyistä ennen asian siirtymistä oikeudelliseen perintään.

ASIA SIIRTYY ULOSOTTOON
ULOSOTTOPERINTÄ

Jos velkasi on siirtynyt ulosottoon perittäväksi, saat tiedoksiannon ulosotosta. Ulosottoviranomaiset voivat ulosmitata palkastasi tai muista tuloistasi osan suoraan. Ulosottoviranomaisilla on oikeus myös ulosmitata omaisuuttasi velkojen kuittaamiseksi. Suomen Oikeuslaitoksen sivuilta löydät lisätietoa ulosotosta. 

 

TARVITTAESSA ASIA PALAUTUU PERINTÄÄN
VARATTOMUUSMERKINTÄ

Mikäli tuloistasi ei riitä ulosmitattavaa ja sinut on todettu varattomaksi, ulosotto palauttaa asian meille varattomuusmerkinnällä. Samalla saat myös luottotietoihisi maksuhäiriömerkinnän.

Me haluamme mukautua elämäntilanteeseesi, mutta samalla tehtävänämme on varmistaa, ettei velka vanhene. Vanhentumisen katkaiseminen tapahtuu siten, että asia palautetaan ulosottoon, jos velka edelleen maksamatta. Vaikka sinut on todettu jossain vaiheessa varattomaksi, niin toivomme, että velan maksusta voidaan sopia senkin jälkeen.

Maksettuasi velan, voit myös pyytää meitä ilmoittamaan luottotietoihisi lisämerkinnän, joka kertoo luottotietoja tarkistaville tahoille, että merkinnästä huolimatta olet maksanut velkasi kokonaisuudessaan. Muistathan siis, että ikinä ei ole liian myöhäistä maksaa velkaa.