Inget att skämmas för

20.2.2017

Idag förhindrar skammen många att aktivt söka en lösning för sina ekonomiska problem. Det här vill vi ändra på.

petter

 

“I verkligheten finns det människor som varje dag blir fria från sina skulder, men dessa rapporteras det aldrig om.”

Petter Lingonblad – direktör, PR & marknadsföring

 

För oss finländare har det alltid varit en hederssak att lyckas på egen hand. Även våra skulder är vi måna om att betala. Vi betalade ju bort hela vårt krigsskadestånd en gång i tiden och vår betalningsmoral är känd för att vara en av världens högsta. 

Det här är naturligtvis en fin sak, men samtidigt har det lett till att vi upplever det besvärligt att prata om pengar och ekonomiska svårigheter. Vi skäms över att ha betalningssvårigheter och gömmer inkassobreven under rocken. 

Skam säljer också: I offentligheten rapporteras det om människor med ekonomiska svårigheter och ökningen av betalningsanmärkningar. I verkligheten finns det människor som varenda dag blir fria från sina skulder, men dessa rapporteras det aldrig om. Som exempel betalade över 171 000 av våra kunder bort hela sin skuld under förra året. Vi vill att också den här sidan lyfts fram.  

Vår ekonomiska vardag ändrar nu med en hast. Arbetskarriärer faller sönder och vi sysselsätter allt oftare oss själva. Mobilbetalning underlättar betalningen och vi handskas med mindre och mindre kontanter. Vi kan alla hamna i den situationen att vi har svårt att betala en räkning. Det viktigaste är då att vidta åtgärder: ring borgenären eller inkassobyrån, berätta för dina nära, och sök hjälp från en skuldrådgivare eller Garanti-stiftelsen. 

Idag förhindrar skammen många att aktivt söka en lösning för sina ekonomiska problem. Det här vill vi ändra på.

Petter Lingonblad
OK Indrivning