OK Indrivning påminner: Man måste i första hand själv be om att betalningsanmärkningen tas bort 

OK Indrivning har som första aktör tagit beslutet att förmedla informationen om betalda skulder vidare automatiskt och kostnadsfritt, så att betalningsanmärkningen avförs utan skild begäran.

Kuvassa Jennie Flink, OK Perinnän toimistusjohtaja.

Den nya kreditlagen har efter lång beredning nu godkänts av riksdagen. Förnyelsen innebär att betalningsanmärkningarna i fortsättningen försvinner inom en månad efter att skulden blivit betald. Dessutom förlänger nya betalningsanmärkningar i fortsättningen inte lagringstiden av tidigare anmärkningar, utan de behandlas autonomt. Ändringarna gäller anmärkningar för såväl privatpersoner som företag. 

– Betalningsanmärkningar begränsar kundernas liv orimligt mycket och OK Indrivning har redan i åratal efterlyst att betalningsanmärkningarna skall avföras. Den här lagändringen är bra och önskad, säger verkställande direktören Jennie Ollila glatt. 

En betalningsanmärkning kan till exempel försvåra möjligheten att få en hyresbostad eller ett försäkringsavtal. Tidigare har betalningsanmärkningarna synts i kreditregistret i minst två år. 

– Ändringarna förbättrar möjligheterna för privatpersoner och företag att gå vidare i livet då det tillfälliga betalningssvårigheterna inte i åratal spökar i kreditregistret, fortsätter Ollila. 

Betalningsanmärkningen försvinner inte utan begäran – OK Indrivning sköter meddelandet å kundens vägar kostnadsfritt 

Vanligtvis borde personen eller företaget med betalningsanmärkningen själv begära att anmärkningen skall avföras då skulden är betald. OK Indrivning har som första aktör tagit beslutet att automatiskt förmedla uppgifterna om betalda skulder vidare, så att man slipper betalningsanmärkningen utan skild begäran. 

– Vi vill för vår del göra avförandet av betalningsanmärkningen så smidig som möjligt för våra kunder. Vi hoppas att även övriga aktörer i branschen strävar efter att underlätta avförandet av betalningsanmärkningar för sina kunder, för ingen skuldsätter sig med flit, betonar Ollila.

Lagen har befästs den 13 maj 2022. Lagringstiden för nya anmärkningar träder i kraft om sex månader, alltså 1.12.2022.

Tilläggsuppgifter:
Verkställande direktör Jennie Ollila
jennie.ollila@okperinta.fi