Tanja: “Jag förhåller mig lika till inkassobrev som alla andra.”

  “Vi förhåller oss lika till inkassobrev som de flesta andra mottagare” Tanja – servicerådgivare   Över hälften av finländarna har åtminstone en gång i sitt liv fått en betalningspåminnelse eller ett betalningskrav. De vanligaste orsakerna är glömska, slarv eller tillfälliga ekonomiska svårigheter. Den goda sidan av saken är att den största delen av de […]

ok perintä

 

“Vi förhåller oss lika till inkassobrev som de flesta andra mottagare”

Tanja – servicerådgivare

 

Över hälften av finländarna har åtminstone en gång i sitt liv fått en betalningspåminnelse eller ett betalningskrav. De vanligaste orsakerna är glömska, slarv eller tillfälliga ekonomiska svårigheter. Den goda sidan av saken är att den största delen av de som fått ett betalningskrav betalar sin skuld inom ett par månader. Vi finländare har en stark betalningsmoral som gör att vi gärna vill ta hand om våra räkningar och skulder. Det här gäller även betalningskraven.

perintä

Gäldenärskunder är kunder som framförallt har en sak gemensamt

Vår kundrådgivare Tanja, som arbetat hos oss i knappt ett år, har märkt det här när hon dagligen talat med gäldenärskunder; majoriteten av dem vill absolut betala sin skuld.

”Man kan verkligen säga att vi som arbetar på en inkassobyrå har samma inställning till betalningskraven som de flesta som får dem. Våra gäldenärskunder vill betala sina skulder och vi gör allt vi kan för att hjälpa dem lyckas med det”, berättar Tanja. 

Ibland är det inte möjligt att betala en skuld på en gång och det här förstår vi på inkassobyråer bra. För att kunna hitta en lösning krävs det att man har god problemlösningsförmåga och att man förstår kundens situation.

”Ingen dag är den andre lik och vi måste ständigt fundera och undersöka hur vi kan hjälpa kunderna betala sina skulder. För mig är definitivt framgångarna de bästa med det här jobbet. Och hur ofattbart det än kan låta får vi faktiskt alltid då och då positiv respons och tack från gäldenärskunderna även i efterhand.” 

perintä

Många gäldenärskunder förargas över samma saker

Även om gäldenärskunder vill sköta sina ärenden samvetsgrant brukar de första reaktionerna på betalningskraven vara allt annat än lugna. Det är vanligt att kunderna reagerar med ilska och att de sedan riktar denna ilska mot inkassobyråernas kundrådgivning. Den största bakomliggande orsaken verkar vara att okunskapen om inkasso är så utbredd. 

”Ibland måste vi per telefon förklara till kunderna att de inte automatiskt behöver bli arga på oss eller uppdragsgivaren. Vi förstår att mänskliga fel och glömska sker och därför är målet här att hitta lösningar och inte genast föra saken vidare till rätten. In i det sista vill vi undvika anmärkningar om betalningsstörning”, poängterar Tanja.

perintä

Om inkassot verkligen lyckas blir båda parterna nöjda

I framtiden kan inkassots roll i samhället växa ännu mera i samband med att betalningssätten förändras och nya lån- och finansieringsalternativ dyker upp på marknaden.

”I fortsättningen kan våra gäldenärskunder vara ännu fler, ifall människor har fler sätt att betala och öppna olika konton. Själv ser jag det som så att det kommer att bli ännu viktigare inom inkassobranchen hur vi bemöter kunderna. Ett exempel på det här från mitt eget arbete är en svårt sjuk företagare som i sitt företags namn hade lån. Det var mycket att ordna upp och ta reda på för att undvika att kunden fick en anmärkning om betalningsstörning. När jag arbetar tillsammans med andra ser jag nästan dagligen hur någon arbetskamrat tar kopia efter kopia och ringer och mejlar till olika kontakter för att hjälpa sin kund undvika utmätning och en möjlig anmärkning. Att lyssna på kunden och hitta en lösning som passar situationen är visserligen ett krävande jobb, men åtminstone än så länge har det varit värt det”, reflekterar Tanja.