Usein kysyttyä

Luottotiedot

Mikä on perinnän, ulosoton ja käräjäoikeuden ero?

Perintää harjoittaa perintätoimisto, jollainen OK Perintäkin on. Perintätoimiston tehtävänä on periä erääntyneitä velkoja yrityksen tai yksityishenkilön (velkoja) puolesta. Perinnän toimenpiteitä ovat mm. kirjeiden lähetys, tekstiviestimuistutukset, puhelinsoitot ja sähköposti, joilla muistutetaan erääntyneistä laskuista.

OK Perinnän tavoitteena on sopia velan lyhentämisestä asiakkaan kanssa, ja löytää yhdessä parhaat ratkaisut, joilla asiakas saa velkansa hoidettua. Mikäli sinulla on kysyttävää velka-asioiden hoidosta, ota rohkeasti yhteyttä asiakaspalveluumme.

Käräjäoikeus on osa oikeuslaitosta. Jos velka ei tule maksetuksi perinnän aikana, perintätoimisto voi siirtää sen käsittelyn käräjäoikeuteen. Käräjäoikeus käsittelee asian, ja tekee päätöksen siitä, kenen tulee maksaa velka. Näitä päätöksiä velka-asioissa kutsutaan velkomustuomioiksi. Velkomustuomiosta aiheutuu myös maksuhäiriömerkintä luottotietoihin maksuvelvolliselle.

Ulosotto on viranomainen, joka voi periä maksamatta jäänyttä velkaa suoraan palkasta tai eläkkeestä, tai myydä omaisuutta velkojen kattamiseksi. Ulosotto edellyttää, että velasta on annettu maksuvelvollisuuden osoittava tuomio käräjäoikeudessa. Joissakin tapauksissa velka voidaan erääntymisen jälkeen siirtää suoraan ulosoton perittäväksi ilman käräjäoikeuden antamaa tuomiota (esim. verot, päivähoitomaksut ja muut lakisääteiset kunnalliset maksut).