Usein kysyttyä

Luottotiedot

Milloin luottotietoihini tulee maksuhäiriömerkintä?

Pelkkä muistutus- tai perintäkirjeen saaminen ei aiheuta maksuhäiriömerkintää. Maksuhäiriömerkinnän saa tavallisesti vasta silloin, kun laskua ei perintätoimiston maksuvaatimuksesta huolimatta makseta ja asia ratkaistaan käräjäoikeudessa ns. oikeudellisessa perinnässä.

Jos asiasi on tullut vireille käräjäoikeudessa, saat siitä haastetiedoksiannon. Mikäli et tässä vaiheessa maksa velkaasi tai riitauta asiaa, antaa käräjäoikeus tuomion. Itse maksuhäiriömerkintä tulee tuomiosta ja sen myötä asia voi edetä myös ulosottoon. Voit välttää maksuhäiriömerkinnän myös tekemällä sovinnon Oma OK -palvelun kautta.

Maksuhäiriömerkinnän voi saada myös ulosoton seurauksena. Tässäkään tapauksessa pelkkä ulosottoon joutuminen ei aiheuta maksuhäiriömerkintää luottotietoihin, mutta varattomaksi toteamisesta merkintä seuraa.

Tietyissä poikkeustapauksissa maksuhäiriömerkinnän voi saada myös ilman käräjäoikeuden päätöstä tai ulosottoa. Näin voi käydä, jos esimerkiksi kulutusluoton jättää maksamatta yli 60 päivän ajaksi. Tällöin tosin luottosopimuksessa on oltava maininta mahdollisesta maksuhäiriömerkinnästä ja lisäksi sinua on muistutettava asiasta hyvissä ajoin etukäteen, jotta sinulla on mahdollisuus maksaa saatava ja estää maksuhäiriömerkinnän syntyminen.

Lisätietoja maksuhäiriömerkinnöistä