Usein kysyttyä

Luottotiedot

Perintään liittyviä termejä

Vapaaehtoinen perintä

Perinnän alkuvaiheessa kyse on ns. vapaaehtoisesta perinnästä. Vapaaehtoisen perinnän tavoite on saada sovittua velan maksusta kanssasi mahdollisimman pian, jolloin myös kulut ja korot asiassa jäävät pienemmiksi. Mikäli maksusi myöhästyy ja velka siirtyy meille perittäväksi, lähetämme sinulle maksuvaatimuksen kirjeitse.

Saatuasi meiltä kirjeen, voit neuvotella kanssamme joustavasti velan hoitamisesta sinulle parhaiten sopivalla tavalla. Muistathan kuitenkin ottaa meihin yhteyttä ennen maksuvaatimuksen eräpäivää. Vapaaehtoisen perinnän aikana sinuun otetaan useimmiten yhteyttä myös meidän toimestamme (soitto, tekstiviesti, sähköposti, kirjeet).

Maksusuunnitelma

Maksusuunnitelma tarkoittaa velan maksamista etukäteen sovituissa erissä eli “osamaksulla”. Voit tehdä maksusuunnitelman helposti Oma OK-palvelun kautta.

Akordi

Akordi tarkoittaa velan osittaista kohtuullistamista, jonka perintätoimisto tai alkuperäinen velkoja voi myöntää tapauskohtaisesti velan pääomaan tai muihin kuluihin. Akordeja myönnetään tavallisimmin tilanteissa, joissa velka maksetaan kokonaan yhdellä kertaa.

Akordista tulee aina neuvotella erikseen asiakaspalvelumme kanssa. Akordihakemus kannattaa toimittaa kirjallisena, joko postitse tai sähköpostilla. Sähköpostiosoitteen löydät kirjeestämme.

OK Perintä Oy
PL 442
65101 Vaasa

Oikeudellinen eli juridinen perintä

Mikäli velkaa ei vapaaehtoisen perinnän aikana makseta, se saatetaan viedä käräjäoikeuteen. Lähetämme haastehakemuksen käräjäoikeudelle ja pyydämme heitä tekemään päätöksen velallisen maksuvelvollisuudesta. Kun asia on tullut vireille eli käräjäoikeus on ottanut asian käsittelyyn, saat tästä haastetiedoksiannon. Tiedoksiannon saatuasi sinulla on vielä 14 vrk aikaa reagoida saamaasi haasteeseen. Voit maksaa velan kokonaisuudessaan, tai antaa käräjäoikeudelle vastineesi asiassa, jos olet siitä eri mieltä.

Muussa tapauksessa käräjäoikeus voi antaa asiassa tuomion.  Käräjäoikeuden antaman tuomion myötä luottotietoihisi tulee maksuhäiriömerkintä, joka voi hankaloittaa mm. vuokra-asunnon, lainan ja jopa työpaikan saamista. Seurauksena on myös mahdollinen ulosottomenettely.

Mikäli oikeudellisesta perinnästä aiheutuu kuluja, ne voidaan lisätä alkuperäiseen velkasummaan.

Tuomio

Velka-asioissa tuomiosta käytetään termejä velkomustuomio, tuomio tai ratkaisu. Tuomio on käräjäoikeuden antama virallinen päätös, joka määrää tietyn velan maksettavaksi velkojalle. Tuomiossa on mukana myös oikeudenkäyntikulut. Tuomio vaaditaan, jotta asia voidaan lähettää ulosoton perittäväksi.

Verot ja esimerkiksi tietyt lakisääteiset vakuutusmaksut ovat poikkeustapauksia, sillä ne ovat suoraan ulosottokelpoisia. Niiden kohdalla ei siis tarvita käräjäoikeuden päätöstä, vaan ne voidaan erääntymisen ja muistutuksen jälkeen siirtää suoraan ulosottoon perittäviksi.

Ulosotto

Mikäli velkasi siirtyy ulosottoon, saat siitä tiedoksiannon. Ulosottoviranomaiset voivat ulosmitata palkastasi tai muista tuloistasi osan suoraan. Ulosottoviranomaisilla on oikeus myös ulosmitata omaisuuttasi velkojen kuittaamiseksi. Suomen Oikeuslaitoksen sivuilta löydät lisätietoa ulosotosta.

Jos velkasi on siirtynyt ulosottoon, OK Perintä ei voi enää sopia kanssasi velan maksusta. Näissä tilanteissa sinun tulee sopia siitä suoraan ulosoton kanssa. Ulosoton yhteystiedot

Jälkiperintä

Mikäli velkaa ei ole maksettu vapaaehtoisessa perinnässä, mutta perintätoimisto tai toimeksiantaja ei siirrä asiaa käräjäoikeuteen, velka siirtyy jälkiperintävaiheeseen. Jälkiperinnässä lähetämme sinulle kirjeitä säännöllisesti ja näin muistutamme velan olemassaolosta. Voit milloin tahansa jälkiperinnän aikana ottaa meihin yhteyttä ja sopia velan maksusta. Jos velka palautuu ulosotosta meille, voimme sopia maksusta kanssasi, vaikka asiasta olisikin jo annettu velkomustuomio.

Oma OK -palvelun kautta pääset tarkastelemaan yksittäisen velan tietoja sekä tapahtumahistoriaa. Palvelussa näet esimerkiksi tehdyt suoritukset, velan vanhentumisen katkaisseet toimenpiteet sekä tiedot mahdollisista käräjäoikeuden ratkaisuista.