Usein kysyttyä

Luottotiedot

Oikeudellinen perintä, juridinen perintä

Mikäli velka ei tule maksetuksi vapaaehtoisen perinnän aikana, alkaa ns. oikeudellinen perintä. Tällöin lähetämme haastehakemuksen käräjäoikeuteen ja pyydämme päätöstä velallisen maksuvelvollisuudesta. Käräjäoikeuskäsittelystä aiheutuu myös lisäkuluja.

Käräjäoikeuden otettua asian käsittelyyn, saat tiedoksiantoilmoituksen. Käräjäoikeus antaa asiassa velkomustuomion aikaisintaan 14 vrk kuluttua tiedoksiantoilmoituksesta. Käräjäoikeuden antaman velkomustuomion myötä luottotietoihisi kirjataan maksuhäiriömerkintä, joka saattaa vaikeuttaa esimerkiksi vuokra-asunnon, luottokortin, lainan ja jopa työpaikan saamista. Tuomion myötä seurauksena saattaa myös olla velan periminen ulosottoviranomaisten toimesta.

Huomioithan, että muun muassa verot, terveyskeskusmaksut, päivähoitomaksut ja tietyt vakuutusmaksut ovat poikkeustapauksia, sillä ne ovat suoraan ulosmittauskelpoisia. Kyseisten velkojen kohdalla ei siis tarvita erillistä käräjäoikeuden päätöstä, vaan ne voidaan siirtää vapaaehtoisen perinnän jälkeen suoraan ulosottoon, mikäli velat ovat edelleen maksamatta.