Maksuhäiriöiden määrän kasvua voidaan hillitä

4.1.2017

Autamme velallisasiakkaitamme välttämään vuositasolla noin 35 000 maksuhäiriömerkintää.

maksuhäiriö

4.1.2017

 

“Autamme velallisasiakkaitamme välttämään vuositasolla noin 35 000 maksuhäiriömerkintää.”

Petter Lingonblad – johtaja, PR & markkinointi

 

Me OK Perinnässä haluamme haastaa perintä- ja rahoitustoimijat keskittymään maksuhäiriömerkintöjen vähentämiseen. Asiakkaistamme yli 171 000 maksoi kaikki velkansa vuonna 2016 ja maksusuunnitelmien määrä kasvoi 71 %. Kannatamme myös positiivisen luottorekisterin perustamista, sillä se suojelisi tehokkaasti ylivelkaantumiselta.

Suomalaisten maksuhäiriömerkintöjen määrä on jälleen kasvussa*. Meidän omat tilastomme kertovat kuitenkin myös positiivista viestiä: vuonna 2016 yhteensä yli 171 000 velallisasiakastamme maksoi kaikki velkansa pois.

Suurimpana syynä myönteiseen kehitykseen pidämme perintätapojemme uudistamista entistä asiakaslähtöisemmiksi: yhä useammin pyrimme neuvottelemalla välttämään saatavien viemisen maksuhäiriömerkinnän aiheuttavaan oikeudelliseen perintään asti.

“Kaikilla toimialoilla pohditaan tällä hetkellä sitä, miten asiakas tuodaan tekemisen keskiöön. Tämä pitäisi olla perintäalalla tärkeämpää kuin missään muualla. Ihmislähtöisellä velallisen auttamisella saavutetaan merkittävästi parempi lopputulos kaikkien kannalta”, kertoo tammikuun alussa OK Perinnän markkinoinnista ja viestinnästä vastaavaksi johtajaksi siirtynyt Petter Lingonblad.

Vuonna 2016 saimme neuvoteltua yli 46 000:lle velallisasiakkaallemme maksusuunnitelman. Tämä on 71 % enemmän kuin vuonna 2015. Lisäksi toimintatapojen muutoksen myötä muun muassa oikeuteen haastettujen perintätoimeksiantojen määrä on laskenut noin 15 prosenttiyksikköä vuoteen 2014 verrattuna.

“Toimintaamme kehittämällä olemme pystyneet auttamaan velallisasiakkaitamme välttämään yhteensä noin 35 000 maksuhäiriömerkintää vuositasolla. Maksuhäiriömerkintöjen vähentämisen tulisi olla koko alan yhteinen tavoite, sillä merkintä rajoittaa ihmisen tulevaisuutta ja vie toivon paremmasta”, Lingonblad summaa. 

Suurena haasteena Lingonblad näkee myös oikeuskäsittelyn mahdollisen pitkittymisen.

“Maksuhäiriömerkinnän käsittely voi viedä pahimmillaan jopa noin 7–9 kuukautta. Tässä ajassa toivonsa menettänyt ihminen ehtii velkaantua pahimmillaan jopa 100 000 euroa. Se ei voi olla kenenkään etu.”

Yksi ratkaisu olisi myös positiivisen luottorekisterin käyttöönotto. 

“Valtakunnallinen positiivinen luottorekisteri tarjoaisi luotottajille merkittävästi paremman mahdollisuuden arvioida maksukykyä ja katkaisisi parhaimmillaan velkakierteen syvenemisen ennen maksuhäiriömerkintää”, Lingonblad sanoo.

Perintäala uudistuu 

Perintäala on pitkään taistellut haastavan maineen kanssa ja toimintatapoja on suitsittu myös lainsäädännön keinoin. 

“Vuonna 2013 voimaan tullut uudistettu perintälaki poisti räikeimmät toimet alalta, mutta meillä on paljon työtä alan maineen paikkaamiseksi. Perintätoimi on kehittynyt muun muassa digitalisaation myötä nopeasti ja esimerkiksi henkilöasiakkaiden kohdalla perintäkulut on pystytty jo puolittamaan.”

Velkaantuminen ja maksuongelmat aiheuttavat lähtökohtaisesti Suomessa paljon häpeää. 

“Keskitymme keskustelussakin velkaongelmiin, vaikka joka päivä ihmiset myös selviävät veloistaan.  Haluamme muistuttaa, ettei kukaan velkaannu tahallaan. Työelämä muuttuu, ja meillä kaikilla voi tulla eteen hetki, jolloin maksaminen vaikeutuu. Silloin aktiivinen, kaikille osapuolille sopivan ratkaisun hakeminen on avainasemassa,” Lingonblad muistuttaa.

Lisätietoja:

Petter Lingonblad, johtaja, viestintä & markkinointi, OK Perintä
petter@lingonblad@okperinta.fi, p. 0500 74 9682

*Kauppalehden uutinen 4.1.2017
 http://www.kauppalehti.fi/uutiset/maksuhairiot-voidaan-saada-hallintaan/BWSqJep7