Eläkeläinen, ota talteen neljä vinkkiä, joiden avulla pidät paremmin kiinni kukkaronnyöreistäsi

Ahkeruus on monelle suomalaiselle hyve, jonka avulla moni jaksaa painaa pitkän uran, kunhan edessä siintävät leppoisat eläkepäivät. Lopulta työn raskaan raataja pääsee eläkkeelle, mutta aina työ ei kiitäkään, vaan edessä voi olla pieni eläke ja velkaantumisen riski. Huolettomat eläkepäivät ovat monelle vain haave. Siksi listasimme neljä vinkkiä, joiden avulla ikäihmiset voivat välttää velkaantumisen ja päästä nauttimaan eläkkeestä ilman taloudellisia murheita.

Suomalaisten keskipalkka alkuvuonna 2023 oli 3 822 euroa kuukaudessa. Eläkeläisten tileille taas kilahtaa kuukausittain keskimäärin 1 845 euroa eläkettä. Monen palkka ja eläke ovat vielä keskiarvoja pienempiä. Ei siis ole ihme, että moni eläkeläinen joutuu venyttämään penniä.

OK Perinnän asiakaspalvelu käsittelee kuukausittain kymmeniätuhansia puheluita ja viestejä.  Asiakaskuntaan kuuluu kaikenikäisiä ihmisiä, ja tarinoita perintäkirjeiden takana on varmasti yhtä monta kuin asiakkaitakin. Jokaisesta elämäntilanteesta löytyy kuitenkin yhdistäviä tekijöitä. Eläkeläisten kohdalla yksi yhteinen nimittäjä on eläkkeen pienuus.

Kuinka rahat saisi riittämään, ja miten perintään joutumisen voisi välttää? OK Perinnän asiakaspalvelussa vuodesta 2017 saakka työskennellyt Tuula listasi kollegoidensa kanssa neljä tyypillisintä eläkeläisen taloutta horjuttavaa asiaa – sekä tapoja taklata nämä uhkakuvat.

1. TV-pelit ja puhelinmyynti voivat käydä kalliiksi

Monen ikäihmisen elämä on yksinäistä, joten TV-pelit ja puhelinmyynti voivat tarjota paljon kaivattua seuraa ja ihmiskontaktia. Tuula on huolissaan eläkeläisistä, jotka ostavat tarpeettomia tuotteita tai pelaavat kalliita pelejä vain saadakseen hetkeksi juttuseuraa.

– Vaikka TV-pelit ja puhelinmyynti ovat täysin laillista toimintaa, niiden tapaa toimia iäkkäämpien ihmisten kanssa on syytä kyseenalaistaa. Muistisairas voi tilata mitä tahansa hänelle tarjotaan vitamiineista partakoneenteriin ja boksereihin – vaikka kaappi olisi jo täynnä vitamiineja tai pääsyä omalle pankkitilille ei edunvalvonnan vuoksi edes enää olisi.

Vinkki: Rajoita puhelin- ja suoramarkkinointia, ota estopalvelut käyttöön

Puhelinmyyntiä ja suoramarkkinointia pystyy onneksi rajoittamaan, ja sen voi tehdä halutessaan itse jo reilusti ennen eläkeikää. Katso tarkemmat ohjeet Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta. Tarkista myös oman operaattorisi maksupalvelujen estomahdollisuudet ja ota sopivimmat käyttöösi. Aina on parempi katsoa kuin katua.

2. Huijari kärkkyy ikäihmisen kukkarolla

Netti- ja tekstiviestihuijarit tehtailevat entistä vaikeammin tunnistettavia huijausviestejä voittoilmoituksista kalasteluviesteihin ja romanttisiin huijauksiin. Aikaisemmin huijaukset oli helppo tunnistaa kielioppivirheistä, mutta käännösohjelmien kehityksen myötä moni viesti on muuttunut kieliasultaan uskottavammaksi.

– Ikäihmisillä on todella erilaiset digitaidot. Toiset surffaavat verkossa aivan ammattilaisina ja toisilla ei ole kokemusta perusasioistakaan. Tämä ei silti tarkoita, etteikö kuka tahansa voisi haksahtaa vahingossa huijaukseen. Aina kyse ei ole kokemattomuudesta. Joskus esimerkiksi kiireessä keskittyminen herpaantuu ja huijaus onnistuu, Tuula valottaa.

Huijausten tarkoituksena on useimmiten saada henkilö paljastamaan henkilökohtaisia tietojaan tai siirtämään rahaa. Erityisen kurjia ovat laskuhuijaukset, jossa lasku näyttää oikealta, mutta maksaja päätyy pulittamaan rahansa huijarille.

– Aina välillä käy niin, että asiakas on menettänyt rahaa netti- tai tekstiviestihuijauksen seurauksena. Tuntuu todella pahalta, että tällaisen vuoksi laskut ovat jääneet maksamatta, Tuula kertoo.  

– Onpa tilanne mikä tahansa, me emme paheksu asiakasta, vaan olemme täällä hänen tukenaan. Meidän tavoitteenamme on aina tehdä kohtuullinen maksusuunnitelma, jolla laskuista kertynyt velka saadaan kuitattua.

Vinkki: Opettele tunnistamaan huijausviestit

Älä koskaan jaa henkilökohtaisia tietojasi tuntemattomille tai epäilyttäville sivustoille.

Ole varovainen avatessasi sähköposti- ja tekstiviestejä. Klikkaa viestiin upotettua linkkiä vain, jos olet viestistä ja sen lähettäjästä aivan varma.

Tarkista aina, että klikkaamasi verkkosivuston osoite on kirjoitettu merkilleen oikein. Esimerkiksi huijausviestissä pankkisi huijausosoitteessa saattaa olla vain yhden kirjaimen ero, jolla on todella väliä. Joskus huijauslinkin osoitteessa ei ole mitään, mikä viittaisi oikeaan toimijaan. Jos viesti ja sen linkki epäilyttävät sinua, mene suoraan selaimella haluamasi palvelun sivulle.

Hyvä ohjesääntö on, että jos viesti vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se on luultavasti huijaus. Samoin, jos viestissä väitetään, että sinulle tärkeä palvelu suljetaan nopeassa ajassa, se on todennäköisimmin huijaus. Muista käyttää vahvoja salasanoja ja päivitä ne säännöllisesti. Muista myös, että luotettavat tahot, kuten pankki ja viranomaiset, eivät koskaan pyydä henkilökohtaisia tietojasi tai salasanojasi sähköpostitse tai tekstiviestillä.

3. Mummonmarkat ja sähköinen asiointi sekoittavat pakan

On ikäihmisiä, joille eurot tuntuvat yhä vieraalta ulkomaanvaluutalta. Kun yhtälöön lisätään vielä sähköinen asiointi, raha-asioiden hoitaminen on haastavaa. Osa ihmisistä saattaa maksaa yhä postin kotiin kantamat paperiset laskut kerran kuussa pankissa. Jos lasku on tullutkin sähköisenä sähköpostiin, se voi jäädä huomaamatta.

– Jos tällaisella henkilöllä on lasku päätynyt perintään, meillä OK Perinnän asiakaspalvelussa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että asiakas ymmärtää, mitä, missä ja miten seuraavat askeleet hoidetaan, Tuula avaa.  

Yhdessä sovitun maksusuunnitelman vaiheita ei tarvitse muistaa ulkoa, sillä maksusuunnitelmasta lähetetään lopuksi myös kirjallinen vahvistus joko postitse tai sähköpostilla sen mukaan, kumman asiakas valitsee.  

Vinkki: Digitaidot parantavat elämänlaatua

Koskaan ei ole liian myöhäistä opetella uusia digitaitoja! Peruskäyttöön ei tarvita viimeisintä huutoa olevia laitteita. Pyydä läheistä auttamaan ja opettamaan. Harjoitelkaa yhdessä ja luokaa kirjalliset ohjeet perusasioille, kuten laskujen maksamiselle.

Jos lähipiiristä ei löydy hyvää opettajaa, useissa kirjastoissa on ilmaisia digineuvontahetkiä, kansalaisopistot järjestävät digitaitokursseja ja operaattoreiden maksulliset palvelutkin auttavat akuuteissa ongelmissa.

4. Vanha talo ja liian suuri remonttilaina romuttavat eläkeläisen talouden

Vanhoissa omakotitaloissa monikin asia voi tulla käyttöikänsä päähän. Silloin ryhdytään remontoimaan. Kokemustensa perusteella Tuula toivoisi, että näitä remontteja harkittaisiin tarkkaan. Joskus parempi vaihtoehto on talon myyminen.  

– Kaikilla ei ole omaisuutta, mutta joissain tapauksissa voi miettiä, kannattaako talon remontointiin sijoittaa enää euroakaan vai voisiko omaisuutta realisoimalla saada huolettomampia eläkepäiviä?

Talo tai asunto voi olla nykyiseen elämisen tarpeeseen liian suuri, eivätkä kulutkaan ole linjassa eläkkeen kanssa. Vaikka omassa rakkaassa kodissa pitkään asuminen voi tuntua parhaalta vaihtoehdolta, kolikon kääntöpuolella ovat mahdolliset raskaat pihatyöt ja muu kodin ylläpito.

Vinkki: Päätä ajoissa, miten haluat asua eläkepäivinäsi

On mukavampaa tehdä päätös omista eläkeiän asumisjärjestelyistä itse ajoissa ja toimia myöhemmin sen mukaisesti. Pienempään asuntoon vaihtaminen tai kodin myynti ja vuokralle siirtyminen ovat usein erinomaisia vaihtoehtoja rahatilanteen kannalta.

Jos asuntosi täyttää pankkikohtaiset kriteerit, pankki voi myöntää käänteistä asuntolainaa velatonta tai lähes velatonta asuntoa vastaan. Käänteisessä asuntolainassa lainamäärä voi olla jopa puolet asuntosi arvosta. Saat rahat tilillesi heti ja laina-aikana maksat pelkät korot. Laina-aika on enintään 10 vuotta ja sen päätyttyä maksat lainan joko kerralla pois tai sovit laina-ajan jatkamisesta.

Rahasta puhuminen koetaan usein vaikeaksi, mutta toisinaan se on pakollista ja paras tapa päästä vaikeassa tilanteessa eteenpäin. Tiukasta rahatilanteesta ei kannata kantaa minkäänlaista häpeää. On itsestään selvää, että tulojen pienentyessä lasten tai lastenlasten rahallinen auttaminen ei ole enää samalla tavalla mahdollista, ja joskus menoja vain täytyy karsia.

Ehkäpä leppoisat eläkepäivät eivät olekaan utopia – unelma vain vaatii hieman päivittämistä. Kenties unelmien eläkepäivät eivät sisälläkään etelänmatkoja, mutta toisaalta niihin ei myöskään liity raskaita pihatöitä. Sen sijaan voit vielä oppia uusia digitaitoja ja viettää rauhassa aikaa sinulle tärkeiden ihmisten kanssa tarpeisiisi ja eläkkeeseesi sopivassa asunnossa. Mikä parasta, saat vihdoin päättää, oletko aikainen lintu ja nappaatko madon.

Oli tilanne mikä hyvänsä, Tuula toivoo, ettei kukaan jännittäisi yhteydenottoa perintätoimistoon.

– Jos kaikesta huolimatta posti tuo mukanaan perintäkirjeen, eivät hyvät eläkepäivät pääty siihen. Yhteydenottoa perintätoimistoon ei kannata jännittää, sillä me olemme ihan tavallisia ihmisiä. Laadimme kanssasi maksusuunnitelman, jossa otamme huomioon varallisuutesi sekä eläkkeenmaksupäiväsi. Me OK Perinnällä autamme ihmisiä selviämään elämässä eteenpäin, kohti unelmien eläkepäiviä.