OK Perintä muistuttaa: maksuhäiriömerkinnän poistamista pitää lähtökohtaisesti pyytää itse

OK Perintä on päättänyt ensimmäisenä toimijana välittää tiedon maksetuista veloista automaattisesti ja veloituksetta eteenpäin, jotta maksuhäiriömerkinnöistä pääsee eroon ilman erillistä pyyntöä.

Kuvassa Jennie Flink, OK Perinnän toimistusjohtaja.

Luottotietolain pitkään valmisteltu muutos on saanut eduskunnan hyväksynnän. Uudistuksen myötä maksuhäiriömerkinnät poistuvat jatkossa kuukauden kuluessa siitä, kun velka on maksettu. Lisäksi uudet maksuhäiriömerkinnät eivät enää pidennä vanhojen merkintöjen säilytysaikoja, vaan jokainen merkintä käsitellään itsenäisesti. Muutokset koskevat sekä yksityishenkilöiden että yritysten merkintöjä.

– OK Perintä on peräänkuuluttanut jo vuosia asiakkaan elämää kohtuuttomasti rajoittavien maksuhäiriömerkintöjen poistamista. Tämä lakimuutos on hyvä ja toivottu, toimitusjohtaja Jennie Ollila OK Perinnästä iloitsee.

Maksuhäiriömerkintä voi vaikeuttaa esimerkiksi vuokra-asunnon saamista tai vakuutussopimusten solmimista. Aikaisemmin maksuhäiriömerkinnät ovat näkyneet luottotiedoissa vähintään kahden vuoden ajan.

­– Muutos parantaa yksityishenkilöiden ja yritysten mahdollisuuksia päästä elämässä eteenpäin, kun tilapäiset talousvaikeudet eivät enää jää kummittelemaan luottotietorekisteriin vuosikausiksi, Ollila jatkaa.

Maksuhäiriömerkintä ei poistu ilman pyyntöä – OK Perintä hoitaa ilmoituksen asiakkaan puolesta veloituksetta

Tavallisesti maksuhäiriömerkinnän saaneen henkilön tai yrityksen pitäisi itse pyytää suoritetun velan merkinnän poistamista. OK Perintä on päättänyt ensimmäisenä toimijana välittää tiedon maksetuista veloista automaattisesti eteenpäin, jotta maksuhäiriömerkinnöistä pääsee eroon ilman erillisiä pyyntöä.

– Me haluamme omalta osaltamme tehdä maksuhäiriömerkinnöistä eroon pääsemisen mahdollisimman mutkattomaksi asiakkaillemme. Toivomme, että alan muutkin toimijat pyrkivät helpottamaan asiakkaidensa maksuhäiriömerkintöjen poistamista, sillä kukaan ei velkaannu tahallaan, Ollila painottaa.

Laki on vahvistettu 13. toukokuuta 2022. Uusi maksuhäiriömerkintöjen säilytysaika tulee voimaan kuuden kuukauden kuluttua vahvistamisesta, eli 1.12.2022.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Jennie Ollila
jennie.ollila@okperinta.fi