Näin velkaantuu aivan tavallinen nuori – näillä viidellä vinkillä vältät velkakierteen

Uusin puhelin, viimeisimmän muodin mukaiset vaatteet ja kuntosalijäsenyys ovat kolme OK Perinnän asiakaspalvelijoiden listaamaa yleistä syytä, joiden vuoksi aivan tavalliset nuoret päätyvät perintätoimiston asiakkaiksi.

OK Perinnän asiakaspalvelu käsittelee päivittäin kuukausittain kymmeniätuhansia puheluita ja viestejä. Syitä perintään joutumiselle on yhtä useita kuin yhteydenottojakin.

Asiakaspalvelussamme yli kymmenvuotisen uran tehnyt Anna-Kaisa summaa:

–  Yleensä velkaantuminen ei tapahdu kuin elokuvissa uhkapelien seurauksena. Nykyään aivan tavalliset nuoret velkaantuvat ostamalla osamaksulla elämäntyyliin liittyviä hankintoja, kuten kallista elektroniikkaa.

OK Perinnän asiakaspalvelussa jokainen asiakas kohdataan kokonaistilanne huomioiden ja tavoitteena on aina asiakkaan auttaminen, velkakierteen katkaiseminen ja ulosoton välttäminen.

Silti mieleen nousee kysymys: miten perintään joutuminen voitaisiin välttää? Anna-Kaisa listasi yhdessä tiiminsä kanssa viisi asiaa, joiden avulla moni nuori voisi välttää velkaantumisen.

1. Tienaa kuin tiikeri, kuluta kuin kirppu

Ensimmäiseksi ja tärkeimmäksi asiaksi Anna-Kaisa nostaa budjetoinnin.

– Jos oma kuukausibudjetti ei ole tiedossa, tulee helpommin tehtyä huonoja taloudellisia päätöksiä. Se ei välttämättä johda vielä velkaantumiseen, mutta ilman tulojen ja menojen seuraamista on helppoa elää vahingossa yli varojensa. Talouden suunnittelu tarkoittaa myös sitä, että pystyy säästämään ja varautumaan yllättäviin kuluihin.

Budjetoinnin alkeet

  • Arvioi aluksi kaikki tulosi, kirjaa ne vaikkapa paperille tai Excel-taulukkoon. Voit ottaa käyttöösi myös budjettisovelluksen. Netistä ja puhelinten sovelluksista löytyy useita maksuttomia vaihtoehtoja, eikä paperille laskeminenkaan ole huono vaihtoehto.
  • Listaa seuraavaksi kaikki menosi. Tämä sisältää ihan kaiken, mihin sinulla kuluu yleensä rahaa kuukauden aikana ruuasta opiskelumateriaaleihin ja sähkölaskusta take away -kahveihin.
  • Erittele menoista kiinteät kulut, eli vuokra, vakuutukset ja puhelinliittymä – asiat, jotka ovat tarpeellisia ja joita ei voi helposti muuttaa.
  • Tarkastele myös muuttuvia kulujasi. Niihin kuuluvat ruokaostokset ja vapaa-ajan menot, kuten elokuvakäynnit, ravintolaillalliset ja shoppailu. Tämä on se osasto, josta voit helpoiten säästää.
  • Suunnittele seuraavaksi, paljonko haluat säästää kuukaudessa. Siten pystyt varautumaan yllättäviin kuluihin ja pitkän aikavälin tavoitteisiin. Tilille säästetty puskuri auttaa sinua selviämään yllättävistä kuluista kuten puhelimen hajoamisesta.
  • Vertaile tuloja ja menoja. Varmista, että tulot ylittävät menot ja sinulla on mahdollisuus säästää. Jos menot ovat tuloja suuremmat, mieti, mistä voisit tinkiä, ja pohdi keinoja kasvattaa tulojasi. Voisitko esimerkiksi jättää väliin ravintolaillallisen tai tehdä pari ylimääräistä työvuoroa?
  • Kun budjetti on tehty, seuraa sen toteutumista kuukausittain. Voit käyttää budjettisovellusta tai perinteistä budjettipäiväkirjaa. Jos menot kasvavat yllättäen tuloja suuremmiksi, säädä budjettia karsimalla menoja.

Toisinaan säästäminen on elämäntilanteen vuoksi mahdotonta. Pyri silloin pitämään huoli, että velka ei pääse kasvamaan entisestään. Älä muserru velkahuolten alle: moni tilanne on väliaikainen ja apua on tarjolla.

2. Pienistä osamaksuista syntyy suuri velka

20 euroa kuukaudessa voi vaikuttaa pieneltä summalta, mutta kun laskupinossa on monta osamaksua, vastassa on suuri kokonaisvelka. Varsinkin, jos yksikin osamaksu jää maksamatta ja aiheuttaa lisäkustannuksia, kuten muistutus- tai perintäkuluja.

Anna-Kaisa neuvoo harkitsemaan jokaista osamaksua.

– Arvioi aina tarkkaan, onko budjetissasi tilaa osamaksuille. Muista, että pienellä kuukausisummalla on aina kokonaiskorko – summa, jolle sinulla olisi todennäköisesti muutakin käyttöä. Suosi etukäteen säästämistä ja osta vain tarpeeseen.

3. Eräpäivällä on väliä

Valitettavan usein matka kohti velkakierrettä alkaa unohtuneesta eräpäivästä. Siksi Anna-Kaisa tiimeineen toivoo nuorilta enemmän tarkkuutta.

– Eräpäivä on viimeinen päivä, jona voit maksaa laskun ja välttyä maksumuistutuksilta, huomautuksilta ja lopulta myös perintätoimenpiteiltä. Muistathan, että mikään ei estä maksamasta laskua jo ennen eräpäivää!

Kun maksat laskun eräpäivään mennessä, hallitset talouttasi tehokkaammin ja budjettikin pysyy kurissa. Tiedät, paljonko sinulla on rahaa käytettävissä ja säilytät luottokelpoisuutesi. Mikä parasta, säästät myös aikaa ja vaivaa, kun et joudu selvittelemään maksamattomia laskuja.

4. Muista myös korkojen korot

Jos eräpäivä unohtui, vastassasi on maksumuistutus. Se muodostuu muistutuskulusta ja maksumuistutuksen eräpäivään mennessä kertyneestä viivästyskorosta.

– Toisinaan käy niin, että asiakas maksaa laskun myöhässä saatuaan maksumuistutuksen, mutta jättää muistutuskulut pois laskun loppusummasta. Jos näin käy, velkoja voi siirtää muistutuskulun seuraavaan laskuun – ja syntyy turhaa lisävelkaa. Pahimmillaan muutaman kympin verkkokauppaostoksista voi kasvaa muutaman kympin muistutusmaksuvelka, jonka välttäminen olisi ollut helppoa.

5. Elämä on tyyliä tärkeämpää

Sosiaalinen paine voi kannustaa kuluttamaan yli varojen, erityisesti sellaisiin tuotteisiin ja palveluihin, jotka ovat suosittuja tai trendikkäitä. Jos elämäntyyli maksaa enemmän kuin mihin on varaa, on aika pudottaa yhtälöstä tyyli ja keskittyä elämään.

Jos haluat hankkia hintavaa elektroniikkaa tai jatkuvasti viimeisimmän muodin mukaisia vaatteita, asiakaspalvelijamme suosittelevat ennakkoon säästämistä kulutusluoton sijaan.

Viimeisenä Anna-Kaisa toivoo nuorille pelkkää hyvää.

– Kenenkään arvo ihmisenä ei riipu siitä, mitä hänellä on päällään tai millainen puhelin taskusta löytyy. Sosiaalinen media luo usein illuusion, että kaikilla muilla on varaa elää leveästi. Muista, että mainosten ja vaikuttajien julkaisujen tarkoitus on saada meidät kiinnostumaan asioista, joita emme usein edes tarvitse. Arvosta itseäsi ja keskity siihen hyvään, mitä sinulla jo on!

Jos elämä ei ole kuitenkaan mennyt aivan näiden vinkkien tapaan, sinulla on perintäkirjeiden mukaan velkaa satoja tai tuhansia euroja ja tilin saldona vain opintotuki, ei yhtälön ratkaisemiseksi tarvita pitkää matematiikkaa, vaan perintätoimiston maksusuunnitelma.

Yhteydenottoa perintätoimistoon ei kannata jännittää, sillä me olemme ihan tavallisia ihmisiä. Me OK Perinnällä autamme ihmisiä selviämään elämässä eteenpäin.