Perintäkirjeen sisältö selitettynä

Perintäkirjeen saaminen voi olla yllättävä ja hämmentävä tilanne. Myös perintäalan sanasto voi tuntua toisinaan hankalalta tai vaikeaselkoiselta – vaikka teemmekin kaikkemme, että lähettämämme perintäkirjeet olisivat mahdollisimman selkeitä ja helposti ymmärrettäviä. Tässä blogissa käymme läpi perintäkirjeen sisällön ja selvitämme, mitä vieraalta kuulostavat termit tarkoittavat.

perintäkirje

Perintäkirje

Perintäkirje on kirjallinen maksuvaatimus. Sen tarkoitus on muistuttaa ja aktivoida sinua maksamaan velkasi. Se on merkki siitä, että maksamaton ja erääntynyt lasku on siirtynyt perintään, mutta ei tarkoita vielä maksuhäiriömerkintää.

Pääoma

Tällä tarkoitetaan rahasummaa, jonka ostamasi tavara tai palvelu on alun perin maksanut.

Velkoja

Velkoja on se yritys tai henkilö, jolta olet ostanut tavaran tai palvelun, josta velka on muodostunut.

Asianumero

OK Perinnän kyseiselle perinnälle antama tunnistenumero. Kysymme tätä numeroa esimerkiksi aina ensimmäiseksi, jos otat meihin yhteyttä.

”Harkitsemme oikeustoimien aloittamista”

Mikäli velka ei tule maksetuksi vapaaehtoisen perinnän aikana, siirrytään perinnässä oikeudellisiin toimiin. Tällöin velalliselle haetaan käräjäoikeudesta päätös maksuvelvollisuudesta, jonka jälkeen velka voidaan siirtää ulosottoviranomaisten perittäväksi.

Maksusuunnitelma

Maksusuunnitelma on joustava tapa lyhentää velkaa erissä silloin, kun sen maksaminen kerralla ei ole mahdollista. Meillä voit tehdä ensimmäisen maksusuunnitelman täysin maksutta. Jos päätät tehdä maksusuunnitelman, on tärkeää, että maksat erät sovitusti. Halutessasi voit lyhentää velkaa myös maksamalla useamman erän kerrallaan, jolloin säästät koroissa ja kuluissa.

Maksusuunnitelman voit tehdä helposti Oma OK -palvelussamme.

Oma OK -palvelu

Oma OK on OK Perinnän verkkopalvelu, jossa voit maksaa velkasi, tehdä itsellesi sopivan maksusuunnitelman, tarkistaa velkasi ja saldosi tiedot tai sopia uuden maksupäivän.

Perintäkulut

Perintäkulut perustuvat perittävän velan suuruuteen, perinnän kestoon sekä suoritettaviin perintätoimiin. Laissa on määritelty selkeät sallitut enimmäiskulut kuluttajasaatavien perinnälle. Voit tarkistaa sallitut enimmäiskulut esimerkiksi täältä.

Mikäli olet maksanut alkuperäisen laskun ennen perintäkirjeen lähetyspäivää, ei sinun tarvitse maksaa perintäkuluja.

Avoin saldo

Summa, joka sinun on maksettava. Avoin saldo koostuu alkuperäisen ostoksesi hinnasta, mahdollisista koroista sekä perintäkuluista. Jatkossa tulemme käyttämään avoimesta saldosta nimeä maksettava summa perintäkirjeissämme.

Velkaerittely

Maksettava velka voi koostua useasta laskusta tai erästä. Perintäkirjeen toiselta sivulta löytyy velkaerittely, eli tarkempi selvitys siitä, mistä velka koostuu.

Etkö löytänyt vastausta sinua askarruttavaan kysymykseen? Olemme koonneet vastauksia yleisimpiin perintää koskeviin kysymyksiin tänne – toivottavasti niistä on apua! 

Voit myös aina ottaa meihin yhteyttä täältä