Positiivinen luottorekisteri on välttämätön työkalu

Suomalaisten tuloista ja luotoista koostuva rekisteri olisi välttämätön työkalu, sillä tarvitsemme kipeästi uusia keinoja estää ylivelkaantumista.

Andreas-PreCollection

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) vastaanotti tiistaina 4.9.2018 selvityksen niin kutsutusta positiivisesta luottorekisteristä. Suomalaisten tuloista ja luotoista koostuva rekisteri olisi välttämätön työkalu, sillä tarvitsemme kipeästi uusia keinoja estää ylivelkaantumista.

“Tarvitsemme kipeästi uusia keinoja estää ylivelkaantumista.”

Tällä hetkellä talousvaikeuksiin joutuvalle ihmiselle voidaan myöntää kulutusluotto vaikkapa jokaisesta rahoitusalan yrityksestä ilman, että luottoa hakevan henkilön todellista velkaantumisastetta on mahdollista selvittää. Tämä on johtanut monivelkaantumiseen, joka voi käsittää luottoja jopa satojen tuhansien eurojen arvosta, ja joiden lyhentäminen on mahdotonta jopa hyvätuloiselle.

Suomalaisilla yhä enemmän maksuhäiriömerkintöjä

Maksuhäiriöisten henkilöiden määrä on kasvanut yhtäjaksoisesti vuodesta 2008 lähtien. Vuonna 2018 masentava kehitys näyttäisi jatkuvan: kesäkuun lopussa maksuhäiriömerkintöjä oli jo yli 379 000 henkilöllä.

Tiedot suomalaisten tuloista kerätään jo rekisteriin. Velvoittamalla luotonantajat ilmoittamaan myös annetut luotot valtiolle voidaan helposti koota työkalu, jonka avulla voi reaaliajassa ennaltaehkäistä holtitonta luotonantoa. Onkin erittäin iloinen uutinen, että sekä selvitys että sen vastaanottanut oikeusministeri Häkkänen suhtautuvat ajatukseen myönteisesti.

Toivottavasti tämä kanta tulee selvästi esille myös lausuntokierroksella, ja toivottavasti ministeriö tarttuu ripeästi toimeen rekisterin perustamiseksi. Samalla valtion täytyy huolehtia siitä, että kaikkein heikoimmassa asemassa olevien suomalaisten elämän välttämättömistä menoista huolehditaan tarvittaessa muun muassa hyvin toimivan toimeentulotuen avulla.

Andreas Lindroos
myynti- ja markkinointijohtaja, OK Perintä