Positiivinen luottorekisteri suojelisi ihmisiä

19.12.2016

Maksuhäiriömerkintöjen ehkäisemisen tulisi olla koko rahoitus- ja perintäalan ensisijainen tavoite.

positiivinen luottorekisteri

19.12.2017

 

“Maksuhäiriömerkintöjen ehkäisemisen tulisi olla koko rahoitus- ja perintäalan ensisijainen tavoite.”

 

Lauantaina 17.12.2016 Helsingin Sanomat kertoi maksuhäiriömerkintöjen johtavan mm. pimeiden vuokramarkkinoiden kasvuun. Tällainen kehitys ei mielestämme ole kenenkään, ei velallisten eikä yhteiskunnan, etu. 

Takuusäätiön Juha A. Pantzarin esittämä näkemys positiivisen velkarekisterin puutteesta on tärkeä. Luotonannossa vaaditaan tietenkin luottokelpoisuutta, mutta markkinoilla ei ole sen varmistamiseksi tällä hetkellä kunnollisia työkaluja. Valtakunnallinen positiivinen velkarekisteri tarjoaisi luotottajille merkittävästi paremman mahdollisuuden arvioida maksukykyä ja katkaisisi parhaimmillaan velkakierteen syvenemisen ennen maksuhäiriömerkintää. 

Maksuhäiriömerkintä on ihmisen elämää ja tulevaisuutta niin voimakkaasti rajoittava tekijä, että sen ehkäisemisen tulisi mielestämme olla koko rahoitus- ja perintäalan ensisijainen tavoite. Neuvottelemalla jokaiselle ihmiselle viimeistään perintävaiheessa sellainen maksuratkaisu, jolla vältetään velan maksaminen uudella velalla, auttaa ihmisiä siirtymään elämässä eteenpäin.