Saatavien myynti – miksi se kannattaa? 

Kun myyt saatavat ajoissa tietyllä hinnalla, saat niistä paremman tuoton kuin siinä tapauksessa, että jäisit odottelemaan saatavia. 

Kuvassa blogin kirjoittaja Sami Vesto.

Saatavien myymistä kannattaa miettiä oman toiminnan rahoitusmuotona. Jotkut uskovat, että perintämassa on arvoton, mutta näin ei kuitenkaan ole. Kun myyt saatavat ajoissa tietyllä hinnalla, saat niistä paremman tuoton kuin siinä tapauksessa, että jäisit odottelemaan saatavia. 

Saatavien myymisen suosiolla on syynsä 

Eniten saatavia myyvät rahoituslaitokset, vakuutusyhtiöt, teleoperaattorit ja sähköyhtiöt, mutta se sopii erinomaisesti muunkinlaisten yritysten liiketoimintaan. Monilla yrityksillä on suuria määriä saatavia ja meillä taas järjestelmä, joka pystyy pyörittämään valtavia massoja. Saatavakannan hallinnoinnin siirtäminen toiselle toimijalle on myös osa jatkuvaa riskienhallintaa.

Tiesitkö, että saatavien myynti:

  • tuo rahat heti kassaan 
  • auttaa keskittymään omaan ydinliiketoimintaan
  • parantaa liiketoiminnan ennustettavuutta
  • ei tarkoita asiakassuhteen hylkäämistä.

Perintätoimistolla on tarvittavat resurssit yksittäisten velallisasiakkaiden laadukkaaseen palvelemiseen. Siksi uskomme, että saatavien myymistä tullaan tulevaisuudessa hyödyntämään yhä enemmän. 

Saatavia voi myydä missä tahansa velan elinkaaren vaiheessa. Me OK Perinnällä ostamme pääasiassa erääntyneitä saatavia tilanteissa, joissa asiakas ei ole maksanut luottoa eräpäivään mennessä ja luotto on irtisanottu tai esimerkiksi sähkölaskun eräpäivää ei ole noudatettu. Saatavia voidaan myydä myös myöhemmin, esimerkiksi silloin, kun perintä on jo pitkällä tai jopa ulosottovaiheessa. 

Katso tarkemmat tiedot saatavien ostopalvelustamme.

Koronan vaikutukset saatavakauppaan

Korona on vaikuttanut koko markkinaan, eivätkä näkymät meilläkään OK Perinnällä olleet täysin selkeitä viime vuonna. Nyt näyttää siltä, että vaikutukset eivät ole aivan niin valtavia kuin laajasti odotettiin, vaikka rahoitusmarkkinoiden heilahtelua seurataankin tarkasti. 

Korona hiljensi saatavakauppaa kaikkialla. Me neuvottelimme jatkuvan saatavakaupan sopimuksia uudelleen ja pääsimme asiakkaidemme kanssa hyviin ratkaisuihin. Vaikka koko markkina ja talouselämä pidätti keväällä 2020 hengitystään, saatavia myydään ja ostetaan edelleen. 

Jatkuvan kaupan sopimus tuo ennustettavuutta

Saatavien myynti sopii parhaiten yrityksille, joilla saatavia on paljon, sillä harva taho ostaa yksittäisiä saatavia. Saatavia voi myydä kertakauppana, mutta viime vuosien kehityksen myötä teemme paljon myös jatkuvan kaupan sopimuksia. Tällöin yritys siirtää meille säännöllisesti saataviaan ja maksamme yritykselle näistä puitesopimuksen mukaisesti. 

Tällaisen sopimuksen ehdoton etu on se, että ennakoitavuus on erinomainen, ja yritys voi arvioida tulostaan tehokkaasti. Metodi on myyvälle yritykselle myös vaivaton, koska se ei vaadi joka kerta erillistä operointia. Helppoutta lisää se, että prosessi on OK Perinnän kaltaisilla perintäyhtiöillä automatisoitu ja järjestelmät keskustelevat saumattomasti keskenään. 

Velallisasiakasta ei hylätä

Saatavien myyminen voi tuntua asiakkaiden hylkäämiseltä, mutta todellisuudessa vastuullisen ostajan kanssa toimiessa myynti saattaa jopa helpottaa velallisasiakkaan tilannetta. Perintäyhtiö voi palvella velallisasiakasta henkilökohtaisesti ja sopia vapaasti esimerkiksi maksusuunnitelmasta. 

Me OK Perinnällä autamme kaikkia velallisasiakkaita parhaamme mukaan. Kun palveluneuvojamme ottaa puhelun vastaan, langan toisessa päässä on aina uniikki ihminen ja tilanne. Asiakaspalvelu ja siinä joustaminen on meille perinnän tärkein osa, sillä velallisasiakkaan tilanteen helpottaminen on kaikkien osapuolten etu.

Voit lukea asiakastarinasta käytännön esimerkin siitä, miten palveluneuvojamme pitävät huolta velallisasiakkaista.

Jos laajemman saatavakannan myyminen vastuulliselle ja kokeneelle toimijalle on yrityksessänne ajankohtaista, ota meihin yhteyttä!

Sami Vesto

Myyntijohtaja
040 557 7153
sami.vesto@okperinta.fi