Suomalaisten holtittomalle velkaantumiselle stoppi!

Syitä vastustaa positiivista luottorekisteriä ei enää ole – paitsi velkaantumisen jatkumisen hyväksyminen.

perintätoimisto

 

“Syitä vastustaa positiivista luottorekisteriä ei enää ole – paitsi velkaantumisen jatkumisen hyväksyminen.”

 

Suomalaiset velkaantuvat nyt ennätystahtiin. Alkuvuoden aikana kirjattiin 940 000 maksuhäiriömerkintää, mikä on 12 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Kasvu oli nopeinta viiteen vuoteen. Kyse on tätä nykyä yhä useammin myös kulutusluotoista ja useista päällekkäisistä lainoista, jotka voivat johtaa holtittomaan velkaantumiseen ilman valvontaa. Tämä on paitsi suuri taloudellinen ongelma, myös monen inhmillisen tragedian syy. Maksuhäiriömerkintä on ihmisen elämää ja tulevaisuutta niin voimakkaasti rajoittava tekijä, että sen ehkäisemisen tulisi mielestämme olla koko rahoitus- ja perintäalan ensisijainen tavoite. Mikä ratkaisuksi?

 

Aika on kypsä positiiviselle luottorekisterille

Näin totesi myös Suomen pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn Helsingin Sanomille 13.8. Suomi on viimeisiä EU-maita Ranskan ja Tanskan rinnalla, jossa ei ole positiiviseen luottorekisteriin verrattavaa järjestelmää. Vuonna 2013 oikeusministeriön selvityksessä ministeriö otti rekisteriin kielteisen kannan. Tämän päätöksen seuraukset ovat nähtävissä. Meidän on kuitenkin edelleen mahdollisuus korjata kurssia ja estää suomalaisten ylivelkaantuminen.

 

Ratkaisu ylivelkaantumiseen

Suomi tarvitsee positiivisen luottorekisterin ratkaisuna velallisten inhimillisen kärsimyksen vähentämiseksi. Yhä useampi suomalainen joutuu kärvistelemään häpeässä ja elämään vailla tulevaisuudentoivoa ylivelkaantuneena. OK perinnän kesällä tekemän tutkimuksen mukaan  43 % vastanneista koki perintään liittyvän häpeän lannistavana ja uskoi sen estävän maksuvaikeuksiin tarttumista. 64 % suomalaisista kertoo häpeävänsä perintäkirjeen saamista. Häpeä on laajaa ja se vaikeuttaa ihmisten etenemistä elämässä.

Viimeistään nyt velallisten määrän paisuessa ennennäkemättömiin lukemiin tämä on selvää. Positiivisella luottorekisterillä ratkaisisimme keskeisen ylivelkaantumiseemme tällä hetkellä vaikuttavan ongelman: luottorekisterin myötä luoton antaminen perustuisi luotonhakijan todelliseen taloudelliseen tilanteeseen, kun tietojärjestelmä avaisi pelkän maksuhäiriötiedon sijaan tiedon hakijan kokonaistilanteeseen, siis myös luottojen maksamiseen.

 

Laajaa kannatusta positiiviselle luottorekisterille

Positiivista luottorekisteriä ovat viime aikoina alkaneet kannattaa useat pankit OP:sta Nordeaan sekä Finanssiala. Ihmisten ylivelkaantuminen ei ole hyväksi keskeisille talouden toimijoillekaan. Nyt on aika poistaa maksuvaikeuksiin liittyvä voimakas häpeän tunne ja muuttaa yhteiskunnan näkemys maksuvaikeuksiin.

 

Vastustukselle ei ole todellisia perusteita

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio on päättänyt kuitenkin vastustaa luottorekisteriä. Aarnio väittää positiivista luottorekisteriä vanhanaikaiseksi – todellisuudessa hänen oma argumenttinsa on vanhanaikainen. Teknisten asioiden taakse piiloutuminen ei ole tätä päivää, eikä Aarnio huomioi argumentissaan velkaantumisen inhimillistä puolta lainkaan. Teknisyyden sijaan meidän on keskityttävä aktiivisesti hakemaan ratkaisuja, ja myös edistää niitä.

Syitä vastustaa positiivista luottorekisteriä ei enää ole – paitsi velkaantumisen jatkumisen hyväksyminen.

Petter Lingonblad
OK Perintä

Lisää aiheesta mm. Kauppalehdessä ja Taloussanomissa.