Luottotietolaki uudistuu 1.12.2022

Joulukuun alussa voimaan astuu uusi luottotietolaki, joka mahdollistaa maksuhäiriömerkintöjen poistamisen, kun velka on maksettu. Luottotietorekisteriä ylläpitävän yrityksen on poistettava maksuhäiriömerkintä kuukauden sisällä siitä, kun yritys on saanut tiedon velan maksusta.

Lain tarkoitus poistaa maksuhäiriömerkintöihin liittyvää leimautumista on erittäin tervetullut. Maksuhäiriömerkintä ei kuitenkaan poistu itsestään, eikä laki aseta velkojalle tai ulosotolle velvollisuutta ilmoittaa luottotietoyhtiölle maksetusta velasta. Häiriömerkinnän poistaminen vaatii, että asiakas, velkoja tai perintäyhtiö tekee luottotietoyhtiölle ilmoituksen velan maksusta ja pyynnön merkinnän poistamisesta. Tästä aiheutuu perintäyhtiölle ylimääräistä työtä, jonka vuoksi perintäyhtiöillä on oikeus pyytää siitä erillinen korvaus.

OK Perintä hoitaa ilmoituksen asiakkaan puolesta

Mielestämme on tärkeää, että selvittyään haastavasta tilanteestaan asiakas pääsee mahdollisimman nopeasti elämässään eteenpäin. Haluamme tässäkin asiassa toimia vastuullisesti ja siksi olemme sitoutuneet asiakkaamme puolesta tekemään ilmoituksen luottotietoyhtiölle maksetusta velasta automaattisesti ja veloituksetta. Ilmoitus tehdään muutaman päivän sisällä siitä, kun olemme saaneet suorituksen.

Joulukuun alussa tulemme lähettämään ensimmäiset ilmoitukset, joissa ilmoitamme kaikista viime vuosina loppuun maksetuista veloista. Mikäli ilmoitettua Ref-tietoa ei syystä tai toisesta voida kohdistaa luottotietorekisterin ylläpitäjän rekisteriin, ilmoitamme nämä erikseen ja veloituksetta asiakkaan niin pyytäessä jatkossakin.

Mikäli sinulla on kysymyksiä, vastaamme mielellämme.

Lue myös toimitusjohtajamme Jennie Ollilan haastattelu aiheesta täältä.

OK PERINTÄ