Mukana asiakkaan matkassa jo 30 vuotta

OK Perintä täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Perustajamme Kennet Kronman käy blogissa läpi evoluutiota, joka alallamme on siinä ajassa tapahtunut.

Kuvassa OK Perinnän perustaja Kennet Kronman.

OK Perintä täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Se ei sinänsä ole pitkä matka – onhan meillä Suomessa yrityksiä joilla on yli 150 vuoden – tai pidempikin – historia. Sen sijaan merkittävää on kehitys, joka alallemme on tapahtunut suhteellisen lyhyessä ajassa. Olemme saaneet esimerkiksi kokea useita lainmuutoksia. Useimmiten ne ovat olleet hyvä asia, sillä pelikenttä on selkeytynyt ja pelisäännöt tehty selväksi. Toisaalta osa lainmuutoksista ei ole palvellut tarkoitustaan ja niiden vaikutus on pahimmillaan kääntynyt lainsäätäjän aietta vastaan.

Alamme suurimmat ja mielekkäimmät muutokset ovat kuitenkin syntyneet asiakkaiden toiveista ja vaatimuksista. Vaikka perintäyhtiöiden ydintoiminta on edelleen saatavien kotiuttaminen, on moni asia sen ympärillä muuttunut. Käydäänpä läpi evoluutiota, joka alallamme on tapahtunut.

90-luvun lama-aikana käytettiin kovia keinoja

Kun OK Perintä aloitti toimintansa vuonna 1991, nurkan takana oli tulossa syvä lama. Ensimmäiset merkit tulevasta lamasta olivat kaksi peräkkäistä devalvaatiota, jotka johtivat monen yrityksen maksukyvyttömyyteen ulkomaan valuutassa otettujen lainojen takia.

Laman puristuksessa toimeksiantajat arvostivat aktiivista ja agressiivistakin perintää. Tehokkain perintäyhtiö voitti markkinaosuuksia, kun taas “paperinvääntäjät” jäivät jälkeen. Perintäyhtiöitä meni jopa konkurssiin, kun omat ja asiakkaiden varat olivat menneet sekaisin. 90-luvun laman toimintatavat lienevätkin syy sille, miksi perintäyhtiöiden maine on edelleen huono, vaikka alan toimintatavoissa on tehty täyskäännös jo pitkän aikaa sitten. 

Perintäkulujen määrä säädettiin laissa

90-luvun loppupuolella ja 2000-luvun alkupuolella automatisointi yleistyi. Asiakkaat halusivat automatisoida perintätoimeksiantojen lähettämisen mahdollisimman pitkälle, etenkin kun massat olivat isompia. Automatisointi johti luonnollisesti nopeampiin kassavirtoihin ja monta manuaalista työvaihetta jäi pois.

Automatisoinnin jälkeen asiakkailta alkoi tulla kyselyjä siitä, kuinka paljon perintäkuluja loppuasiakkaan maksettavaksi lisätään. Tähän aikaan perintäkuluista oli säädetty vain se, että niiden piti olla kohtuulliset. Alalla alettiin luonnollisesti käydä kilpailua perintäkulujen määrällä ja on todennäköistä, että markkinat olisivat itse korjanneet perintäkulujen tasoa, eikä lainsäätäjän olisi tarvinnut tähän puuttua.

Kohti inhimillisempää perintää

Viime vuosien aikana perintäalan tärkeimmäksi kriteeriksi on noussut loppuasiakkaan ystävällinen kohtelu. Meillä on pitkä historia asiakaslähtöisen palvelun toteuttamisesta, ja nostimme sen entistäkin tärkeämmäksi kriteeriksi vuoden 2016 brändiuudistuksen myötä. Olemme alusta asti hoitaneet perintää puhelimitse ja edelleen aktivoimme ihmisiä muistutussoitoin, jotka monesti estävät laskujen päätymisen perintään asti.

Perintäalan toimijat ovat nykyään yhä enemmissä määrin mukana koko saatavan elinkaaren aikana, jolloin vastuullisuus ja kumppanuus ovat ne tekijät joilla kilpaillaan. Uskomme, että yritykset, jotka haluavat luoda hyviä asiakassuhteita ja -kokemuksia arvostavat laadukasta ja ihmisläheistä palvelua myös perintäyhtiöltä. OK Perintä haluaakin toimia sellaisten yritysten kanssa, jotka jakavat saman arvomaailman kuin me. 

Olemme saaneet kokea monenlaisia vaiheita 30 toimintavuotemme aikana. Näiden vuosikymmenten aikana olemme kulkeneet asiakkaidemme rinnalla, kuunnelleet heidän toiveitaan ja muuttaneet toimintaamme niiden mukaisesti. 

Toivon, että asiakkaamme jatkossakin haastavat meitä yhä paremmaksi toimijaksi.

Kennet Kronman
Perustaja