Pienestä perheyrityksestä kansainväliseksi pörssiyhtiöksi

Toukokuun 1. päivä tuli 30 vuotta siitä, kun Kennet Kronman ja edesmennyt isäni Kaj Ollila päättivät jättää pankkimaailman ja perustaa OK Perinnän. Käsi sydämellä – tätä päätöstä en välttämättä silloin pitänyt hyvänä ratkaisuna. Tänä päivänä kuitenkin ajattelen, että se oli paras mahdollinen.  

Jennie Flink, OK Perinnän toimitusjohtaja.

Miksi en ollut innostunut OK Perinnän perustamisesta? Kun OK perustettiin olin vasta seitsemänvuotias. Kuten monen muunkin mielestä, minustakin perintä oli jotain kummallista ja vaikeasti käsitettävää. Sen verran ymmärsin, että kyse oli maksamattomista laskuista ja että monella oli taloudellisia vaikeuksia, mikä ei aina ole niitä helpoimpia keskusteluaiheita. Yrityksen perustaminen tarkoitti myös, että isäni teki pitkiä työpäiviä, niin kuin moni muukin pienyrittäjä, ja kolikoita sai usein kääntää.

Kaikesta huolimatta aloitin työt OK Perinnässä kun muutin Helsinkiin opiskelemaan juridiikkaa vuonna 2002. Suunnitelmani oli työskennellä yrityksessä vain opintojeni ajan, sitten minusta tulisi jotain muuta. Mutta nyt, 19 vuotta myöhemmin, työskentelen edelleen yhtiössä. Olen siitä sekä iloinen että ylpeä.

Käsitykseni perinnästä muuttui täysin

Kun aloitin työt Helsingin konttorilla, meitä oli 13 ja toimisto oli OK:n suurin. Sen jälkeen tulivat Vaasa ja Tampere. Meillä oli todella hyvä yhteishenki ja vietimme yhdessä aikaa myös työajan jälkeen.

Tuohon aikaan teimme paljon manuaalista työtä: printtasimme edelleen osan kirjeistä, faksasimme haastehakemukset käräjäoikeuteen, lähetimme tuomiot postissa ulosottoon ja kun ne palautettiin, arkistoimme ne kansioihin. Teimme kaiken yhdessä ja autoimme toisiamme, kun sille oli tarvetta.

Huomasin nopeasti, että perintä oli jotain aivan muuta kuin mitä olin ajatellut. Kyse on ratkaisujen etsimisestä sekä tuen ja opastuksen antamisesta velallisasiakkaillemme, jotta he voisivat maksaa laskunsa. Kyse on myös joustavien ratkaisujen löytämisestä toimeksiantajillemme, jotta he uskaltavat ja voivat myydä luotolla, keskittyen samalla ydintoimintaansa hallinnollisten tehtävien sijaan.

Sitä paitsi kaiken toiminnan keskiössä on sellaisen työpaikan luominen, jossa panostetaan henkilökuntaan: annetaan heille edellytykset muodostaa hyvä työyhteisö sekä onnistua ja kehittyä omassa työssään.

Kiitos kehityksestämme kuuluu henkilökunnallemme ja toimeksiantajillemme

Tänä päivänä olen ainoa perheestäni, joka edelleen operatiivisesti työskentelee OK Perinnässä. Yhtiö ei enää ole yksityisessä omistuksessa, vaan osa kansainvälistä pörssiyhtiötä. Siitä huolimatta OK Perinnässä arvostamani asiat, jotka kannustavat ja motivoivat minua, eivät ole muuttuneet.

Arvostan jokaista päivää, jonka saan työskennellä äärimmäisen osaavan henkilökuntamme kanssa sekä kehittää ja tuottaa korkealaatuisia palveluja. Perintäalan markkinoilla on vielä paljon tekemistä.  Läpinäkyvyyttä täytyy lisätä. Samoin tietoutta siitä, mistä alassa on kyse ja miksi se on niin tärkeä.

Haluan osoittaa suuren kiitoksen sekä aiemmalle että nykyiselle henkilökunnalle siitä, mitä olette vuosien aikana OK:n kehittämisen eteen tehneet. Matka tähän päivään on summa niin monen eri henkilön panostuksesta. Ilman teitä OK ei olisi tässä tänään.

Haluan samalla myös kiittää kaikkia toimeksiantajiamme, jotka ovat antaneet meille luottamuksensa, ja jotka jatkuvasti haastavat meitä tekemään asioita paremmin. Ilman teitä OK:ta ei tänään olisi.

Matka ei tietenkään vielä ole päättynyt. Yhdessä jatkamme yhtiön kehittämistä uusiin ulottuvuuksiin.

Jennie Ollila
Toimitusjohtaja