Från litet familjeföretag till internationellt börsbolag

Då är det 30 år sedan Kennet Kronman och min numera framlidna far Kaj Ollila beslöt att lämna bankbranschen och grunda OK Indrivning. Ett beslut som jag, med handen på hjärtat, inte nödvändigtvis då tyckte var det bästa men som jag idag tycker var ett av de bästa beslut de någonsin gjort.

Jennie Flink, OK Perinnän toimitusjohtaja.

Den 1 maj 2021 fyllde OK Indrivning 30 år. Då är det 30 år sedan Kennet Kronman och min numera framlidna far Kaj Ollila beslöt att lämna bankbranschen och grunda OK Indrivning. Ett beslut som jag, med handen på hjärtat, inte nödvändigtvis då tyckte var det bästa men som jag idag tycker var ett av de bästa beslut de någonsin gjort.

Varför var jag inte överförtjust i OK Indrivning när det grundades? När OK grundades hade jag inte ännu ens fyllt 8 år. Precis som för många andra var indrivning något väldigt konstigt och svårbegripligt för mig. Jag förstod dock att det handlade om obetalda fakturor och att många hade ekonomiska problem. Det är inte alltid det trevligaste ämnet att diskutera. Dessutom ledde det till långa arbetsdagar för min pappa, liksom för de flesta småföretagare, och man fick ofta vända på slantarna.

Trots det började jag själv arbeta på OK Indrivning när jag flyttade till Helsingfors 2002 för att studera juridik. Min plan var naturligtvis att bara jobba medan jag studerade och sedan bli något annat. Men nu, 19 år senare, jobbar jag ännu kvar i bolaget vilket jag både är glad och stolt över att få göra.

Min uppfattning om indrivning ändrade totalt

När jag började arbeta på vårt kontor i Helsingfors var vi 13 personer som arbetade där och kontoret var då OK:s största kontor, följt av Vasa och Tammerfors. Vi hade en väldigt bra arbetsgemenskap och umgicks ofta även efter arbetstid tillsammans.

Mycket gjordes manuellt på den tiden; vi printande ännu en del av breven, vi faxade stämningsansökningar till tingsrätten, vi postade domar i pappersformat till utsökningen och arkiverade dem i mappar när de returnerades.  Men vi gjorde allting tillsammans och hjälpte varandra när det behövdes.

Jag märkte snabbt att indrivning är något helt annat än jag först hade trott. Det handlade om att hitta lösningar för våra gäldenärskunder och ge dem stöd och vägledning för att kunna betala sina fakturor. Det handlar också om att hitta smidiga lösningar för våra uppdragsgivarkunder så att de både vågar och kan sälja på kredit samt ges möjlighet att fokusera på sin kärnbusiness i stället för administrativa uppgifter.

Dessutom handlar all verksamhet om att skapa en arbetsplats där man satsar på personalen och ger dem förutsättningar för att skapa en god arbetsgemenskap samt möjlighet att lyckas och utvecklas i sitt arbete.

All utveckling har skett tack vare vår personal och våra uppdragsgivare

Idag arbetar ingen annan från min familj operativt kvar på OK Indrivning än jag. Bolaget är inte heller i privat ägo, utan en del av ett internationellt börsbolag. Trots det har det som jag uppskattar med OK Indrivning och som driver och motiverar mig inte förändrats.

Jag uppskattar varje dag att jag får arbeta tillsammans med vår extremt kunniga personal samt utveckla och producera högkvalitativa tjänster. Det finns ännu mycket att göra på marknaden för att öka transparensen inom indrivningsverksamheten och visa vad branschen handlar om samt varför den är viktig.

Jag vill rikta ett stort tack till hela vår tidigare och nuvarande personal för allt ni gjort för OK:s utveckling under resans gång. Resan vi har gjort är summan av så många olika personers kontribution. Utan er skulle OK inte vara där vi är idag.

Jag vill också passa på att tacka alla våra uppdragsgivare som gett och ger oss sitt förtroende och som utmanar oss att hela tiden göra saker bättre. Utan dem skulle OK inte finnas idag.

Resan är naturligtvis inte heller slut. Tillsammans fortsätter vi att utveckla bolaget mot nya höjder.

Jennie Ollila
Verkställande direktör