Teimme lahjoituksen nuorten jalkapalloharrastuksen hyväksi, jotta entistä harvempi syrjäytyisi

OK Perintä on mukana tukemassa Jalkapallo-Säätiön avustusrahastoa jo toista vuotta. Säätiö jakaa tänä vuonna peräti 200 000 euroa, josta vähintään puolet lahjoitetaan vähävaraisten ja syrjäytymisuhan alla olevien lasten ja nuorten jalkapallotoimintaan.

Jalkapallojoukkue halaamassa voiton jälkeen.

Jalkapallo-Säätiön jokavuotinen seurojen avustushaku on nyt käynnissä. Säätiö jakaa tänä vuonna peräti 200 000 euroa, josta vähintään puolet lahjoitetaan vähävaraisten ja syrjäytymisuhan alla olevien lasten ja nuorten jalkapallotoimintaan. OK Perintä on mukana tukemassa Jalkapallo-Säätiön avustusrahastoa jo toista vuotta. 

Jalkapallo on maailman pelatuin ja rakastettu urheilulaji. Harrastus vaatii melko vähän varusteita ja seuratoimintaa löytyy kattavasti ympäri Suomen. Siksi moni nuori löytääkin sen parista tärkeän harrastuksen. OK Perintä haluaa tukea nuorten mahdollisuuksia harrastuksen parissa, ja siksi teimme jo toisena vuotena lahjoituksen Jalkapallo-Säätiön alaiseen Pertti Alajan rahastoon. 

”Suomessa esimerkiksi talven hallitreenit nostavat lajin kustannuksia. Jo valmiiksi heikommassa asemassa oleville, esimerkiksi yksinhuoltajille, voi olla haastavaa pitää lapset mukana harrastuksessa. Tiesin, että moni seura on saanut avustusta Jalkapallo-Säätiön kautta ja niinpä otimme heihin yhteyttä lahjoituksen merkeissä”, OK Perinnän myynti- ja markkinointijohtaja Andreas Lindroos kertoo.

Avustuksesta konkreettista apua seuroille 

Jokainen Jalkapallo-säätiölle ja sen alaiselle Pertti Alajan säätiölle lahjoitettu euro menee lyhentämättömänä eteenpäin seuroille. 

”Yritysten lahjoitukset ovat merkittävä apu. Yhdellä lahjoituksella pystymme auttamaan useamman seuran vähävaraisten pelaajien harrastuksen tukemista. Jäsenseuramme voivat tänä vuonna hakea kauttamme avustusta 31.10. asti”, kertoo Jalkapallo-Säätiön asiamies Timo Huttunen

Seurakentällä avustuksia on käytetty esimerkiksi vähävaraisten pelaajien vuosittaisten toimintamaksujen kattamiseen, junioritoiminnan tukemiseen ja harrastustoiminnan laajentamiseen. 

”Vaasan palloseuran junioreille myönnettiin avustus viime syksynä, ja pystyimme sen avulla tarjoamaan kaikkein pienimmille apua tarvitseville pelaajillemme ilmaisen kesän. Avustuksen turvin myös vanhemmat pelaajat, joilla on lahjakkuutta, mutta heikot taloudelliset mahdollisuudet, ovat pystyneet jatkamaan uraansa”, Kalle Mattila Vaasan Palloseuran tukisäätiöstä kertoo. 

Myös FC Interin junioreiden tukirahastolle myönnettiin viime vuonna avustus. 

”Tukirahastomme tarkoitus on avustaa heikommassa taloudellisessa asemassa olevia pelaajia. Myönnämme vuosittain stipendejä, jotka kattavat pelaajan vuosittaiset seuramaksut. Julkistamme stipendipäätökset joulun alla ja olemme saaneet vanhemmilta kiitosta, että on paras joululahja, kun lapsi saa tiukasta taloustilanteesta huolimatta jatkaa harrastusta”, FC Interin junioritoiminnan palvelupäällikkö Eveliina Hulkkonen kommentoi. 

Jalkapallo opettaa nuorille elämäntaitoja

Jalkapalloharrastus vaikuttaa nuorten elämään pelikentän ulkopuolellakin. Tiivis joukkueyhteisö ja siinä opitut taidot kantavat pitkälle elämään. 

”Vaikka kaikista pelaajista ei tulisikaan seuraavaa Jari Litmasta, jalkapallon treenaaminen opettaa toimimaan joukkueessa, tsemppaamaan toisia ja lajin kautta myös saa kavereita. On surullista, jos nuoret eivät pysty osallistumaan toimintaan taloudellisista syistä”, Andreas Lindroos sanoo. 

Jalkapallon positiivinen vaikutus on näkynyt seuroissa erityisesti maahanmuuttajataustaisten nuorten sopeutumisessa suomalaiseen yhteiskuntaan. 

”Meillä on kansainvälinen seura, josta yksi kolmasosa maahanmuuttajia. Heidän kotoutumisensa edistäminen niin FC Interin seuratoiminnassa kuin yhteiskunnassakin on ollut seurassamme tärkeä kehityshanke. Avustuksen avulla olemme pystyneet pitämään maahanmuuttajataustaisista pelaajistamme huolta”, Eveliina Hulkkonen sanoo. 

Jalkapallon positiiviset vaikutukset maahanmuuttajanuorten integroitumiseen havaittiin myös Vaasan palloseuran tukisäätiön Vaasan yliopistolla teettämässä pro gradu -tutkielmassa

”Tämä on universaali laji, jonka kautta on helppo tulla muiden pariin ja joukkueessa pidetään tiiviisti yhtä”, Kalle Mattila kertoo.

Vuosittainen avustushaku on auki lokakuun loppuun

Vuoden 2020 sekoittanut koronapandemia ei ole Palloliiton seurapalvelutoiminnon tekemien seurahaastattelujen mukaan vielä näkynyt radikaalisti kentällä. 

”350 haastattelun mukaan vielä ei näy mitään massaliikettä, ettei harrastusta voida jatkaa maksukyvyn takia. Se, mitkä vaikutukset ovat seuraavaa kautta ajatellen on suuri kysymysmerkki. Nyt jos koskaan on otettava erilaiset keinot ja instrumentit käyttöön seurojen tukemiseksi. Maksut eivät saa muodostua ylivoimaisiksi esteiksi perheille”, Jalkapallo-Säätiön Timo Huttunen toteaa. 

Jalkapallo-Säätiön avustushaku vuodelle 2021 avautui 24.8. ja hakuaikaa on 31.10.2020 asti. Haettavana on yhteensä enintään 200 000 euroa, josta vähintään 50% kohdennetaan vähävaraisten ja syrjäytymisuhan alla olevien lasten ja nuorten jalkapallotoiminnan kehittämiseen.

Lisätietoja ja ohjeet lahjoituksen tekemiseen löytyvät Palloliiton sivuilta.