Barnens möjligheter att spela fotboll får inte vara beroende av 200 €
Fotboll är en fin gren. Man behöver någonting som påminner om en boll, några kompisar och game on. Tillsammans med kompisar på futisplan är det lätt att fly vardagens bekymmer. Många får hopp och kraft av att drömma om att om man tränar tillräckligt bra och mycket, kan man en dag ha möjlighet att leva […]
Fotboll är en fin gren. Man behöver någonting som påminner om en boll, några kompisar och game on. Tillsammans med kompisar på futisplan är det lätt att fly vardagens bekymmer. Många får hopp och kraft av att drömma om att om man tränar tillräckligt bra och mycket, kan man en dag ha möjlighet att leva Ronaldos, Messis eller Mo Salahs vardag.
Det viktigaste är ändå inte att alla blir fotbollsproffs. De flesta föreningar har en sund värdegrund, lär barnen att respektera sina lagkompisar, motståndare, tränare och domare. Man lär sig att vinna och förlora tillsammans. När man tittar tillbaka på lagfotona så kan man konstatera att alla blev bra och några blev framgångsrika. Ingen blev det dock på fotboll.
Fotbollen har utvecklats mycket i Finland de senaste åren. Tränarna är bra utbildade och bra träningar är nu tillgängliga för fler spelare. Vi har fina hallar och konstgräsplaner som möjliggör träningar året runt även på våra kalla breddgrader. Från nätet kan man inhandla vilken utrustning som helst för alla förhållanden och underlag.
Utvecklingens baksida är förstås att allting kostar. Trots att största delen av verksamheten bedrivs på frivillig basis så uppgår föreningsavgifter, lagavgifter, licenser och spelskjortor, så blir det ändå en betydande utgift.
Jag tränar själv 5-6 åriga juniorer och trots att vi gör vårt yttersta för att hålla kostnaderna nere, så blir det någon hundring per år. Kostnaderna stiger dessutom påtagligt i och med att barnen blir äldre och bussresorna längre.
Många upplever nog att man får bra valuta för pengarna men jag är ändå orolig över att redan 200 € utgör ett hinder för många. Yle rapporterade också nyligen att undersökningar visar att en av tre tvingas sluta med sina hobbyer pga. för höga kostnader. Så kan det inte vara!
Jalkapallosäätiö och Pertti Alaja-stiftelsen delar årligen ut behövliga bidrag för att säkerställa att barn och ungdomar i mindre bemedlade familjer och barn med förhöjd risk för marginalisering, har möjlighet att spela fotboll. Stiftelsens verksamhet är beundransvärd och värdegrunden är lätt att relatera till. Av denna anledning är vi på OK Indrivning väldigt glada och stolta över att kunna vara med och stöda verksamheten.
Fotboll åt alla!