Tapio bröt skuldspiralen och kom på fötter igen

Tapio blev ekonomiskt utnyttjad i sitt parförhållande. Här började skuldspiralen som under flera år växte då han lyfte varje snabblån och konsumtionslån han fick. Då Tapio äntligen marscherade till skuldrådgivningen hade han redan skulder på över hundratusen euro. Nu är Tapio nästan skuldfri och vill med sin berättelse säga, att det finns hopp att klara […]

Ryhmä keskustelee neuvotteluhuoneessa.

Tapio blev ekonomiskt utnyttjad i sitt parförhållande. Här började skuldspiralen som under flera år växte då han lyfte varje snabblån och konsumtionslån han fick. Då Tapio äntligen marscherade till skuldrådgivningen hade han redan skulder på över hundratusen euro. Nu är Tapio nästan skuldfri och vill med sin berättelse säga, att det finns hopp att klara sig även ur en svår skuldsituation.

Tapio hade under flera år levt i ett distansförhållande med sin utländska fru. Resandet fram och tillbaka tog äntligen slut då frun och hennes barn från ett tidigare förhållande flyttade till Tapio i Finland. De hade på förhand kommit överens om att frun deltar i hushållets utgifter.

”Det visade sig fort, att hon inte på något vis deltar i kostnaderna utan det var jag som betalar allt: boendet, maten, bilarna, telefonräkningarna, elen, barnens kläder och hobbyer. Den första månaden var saldot på mitt konto 800-900 euro på minus och det var 20 dagar kvar till nästa lön”, berättar Tapio.

För att lösa situationen ansökte Tapio om ett konsumtionslån utan säkerhet för tusentals euro. Med lånet och lönen kunde han finansiera familjelivet under ett halvt år. När konsumtionslånet var slut, ansökte Tapio om ett nytt från en annan bank och livet fortsatte.

Tapio svär över dagen, då han i Google skrev in ”lån”

Tapios fru och barnen trivdes ändå inte i Finland och ett par år senare var situationen ohållbar, förhållandet slutade i skilsmässa och frun med sina barn återvände till sitt hemland.

”Jag hade samvetskval och funderade om jag givit upp för lätt och började kämpa för förhållandet. Min fru berättade att de hade det svårt och att pengarna inte räcker till. Om jag hjälper kan vi fortsätta förhållandet. I början var det fråga om några tior, sen hundringar och till slut tusentals”, berättar Tapio.

När den ekonomiska situationen blev svår, öppnade Tapio datorn och googlade ordet ”lån”. Sökningens resultat var en långt lista på företag som erbjöd snabblån.

”Lånet kom in på kontot inom några minuter. Glad i hågen gick det några dagar tills räkningen kom hem. Jag tog ett större lån och betalade bort det mindre. Det var början till en ändlös spiral där jag betalade lån med lån”, beskriver Tapio.

Så småningom förstod Tapio, att förhållandet var över och att han hade blivit utnyttjad. Tapio blev deprimerad och köpte nya telefoner och datorer för att må bättre. Tapio hade bra inkomster och intalade sig länge, att han klarar av betalningarna på något vis. Utåt sett verkar allting normalt och Tapio var noggrann med att hans närstående inte skulle få nys om skulderna.

Slutligen kom han till skuldrådgivningen

Lagändringen 2013 satte stopp för snabblånsspiralen. Även om det ännu var möjligt att lyfta större konsumtionslån, bestämde sig Tapio, som lyft lån på lån i nästan ett årtionde, att det nu var dags att ta tag i saken. Han bokade tid till skuldrådgivningen.

”Skuldrådgivaren konstaterade att de inte kunde hjälpa. Skulderna är för stora. Förutom snabb- och konsumtionslån hade jag också bil- och bostadslån – tillsammans gjorde det över hundratusen. Då började jag gråta”, erinrar sig Tapio.

Tapio fick två alternativ, att ansöka om ett lån som täcker alla skulder från banken eller att låta skulderna gå till utsökningen. Eftersom Tapio alltjämt ville dölja skuldsättningen för familjen, var det inte aktuellt med ett lån. Tillsammans med skuldrådgivaren togs beslutet att låta största delen av skulderna gå till utsökningen. Tapio började enligt överenskommelse med utsökningsmyndigheten betala en tredjedel av lönen till utsökningen.

Ett överraskande samtal av juristen tvingade till ärlighet

Tapio skötte betalningarna till utsökningen punktligt men skuldbördan var så stor, att avkortningarna i huvudsak gick till räntor på kapitalet och utsökningsavgifter. Även utsökningens jurist hade lagt märke till det. För att få Tapios skuld kvitterad tänkte juristen utmäta släktens fastighet, som Tapio tillsammans med sin syster ägde.

”Det telefonsamtalet var mardrömslikt. Juristen sade, att ett brev gällande detta sänts till mina föräldrar och mina syskon. Då var det bara att lyfta luren och ringa upp dem själv”, minns Tapio.

Familjen bröt kontakten med Tapio omedelbart. Men telefonen ringde på nytt ett dygn senare. Familjemedlemmarna ringde upp och erbjöd hjälp. De lyfte tillsammans ett lån och betalade Tapios skulder. Tapio betalar ännu av på lånet men är snart skuldfri. Våren 2021 är hans kredituppgifter rena.

”Min 80-åriga far sade, du har bara den här chansen. Du berättar allt eller så bryts kontakten för alltid. Han tvingade mig att var öppen och ärlig, och det räddade min framtid. Att berätta för min familj var det värsta jag kunde tänka mig. Men min största rädsla var också den största befrielsen. Jag varit inte längre fånge i mina hemligheter och äntligen kunde man göra något åt sakerna”, berättar Tapio.

Tapios budskap till skuldsatta: lämna inte ensam med skulderna

Tapio har i årtal önskat att han skulle berättat om sin skuldsituation till familjen tidigare.

”Jag vill uppmuntra till att berätta om skulderna även om det känns skrämmande. Familjens första reaktion kan vara primitiv och man blir arg. Men med tiden kan man börja bygga upp en lösning tillsammans. Då måste man själv vara helt ärlig” berättar Tapio.

Han påminner också om att man måste vara realistisk då det gäller egna inkomster och utgifter. Om inkomsterna är tvåtusen euro i månaden kan man inte leva ett liv på fyratusen. Framförallt uppmanar Tapio till att reagera snabbt om skulderna har börjat samlas.

”Ju fortare du tar tag i saken och gör något, desto fortare slipper du skulderna. Låt inte skuldsättningen fortsätta för det blir bara svårare att ta sig ur situationen. Ta först kontakt med ekonomi- och skuldrådgivningen på rättshjälpsbyrån”, säger Tapio.

Tapio betonar den egna aktivitet och samarbetsandan för att hitta lösningar på sina skuldärenden. Det löns även att snabbt vara i kontakt med inkassoföretagen som driver in skulderna och komma överens om möjliga betalningsplaner.

”Hur man lyckas då man söker lösningar beror också på hur man själv närmar sig borgenären. Om du är fräck, arrogant och aggressiv, är motpartens motivation att vara flexibel inte heller den bästa. Då du själv tar kontakt i samarbetsanda och med viljan att lösa problemen, hittar man nog lösningar”, enligt Tapios erfarenheter.

Nuförtiden lever Tapio enkelt och köper heller inte något dyrt som han inte behöver till tröst då han mår dåligt.

”I dagens läge uppskattar ja en färsk croissant och doften av kaffe framom lyx i överflöd. Det försökte jag erbjuda mig själv då förhållandet tog slut. Det var inte jag och ställde bara till med elände. Nu är jag i den situationen att jag kan välja det liv jag lever”, avslutar Tapio.